Musikbranschen och folket älskar Le Tacs ligglåt. Nu vill han turnera runt i hela världen.
Musikbranschen och folket älskar Le Tacs ligglåt. Nu vill han turnera runt i hela världen. - Foto: Jens C Hilner

Den franska kockens ligglåt kan bli årets sommarplåga

Dans, sex och dragspel. Franska kocken Le Tacs låt "Schmackeboom" finns sedan i fredags på Spotify och iTunes och har allt vad som krävs för att bli en riktig sommarplåga. – Det är en massa skivbolag som har hört av sig. Jag är så väldigt glad just nu, säger en euforisk Le Tac när Nyheter24 ringer upp.


Utmanare

Le Tacs största hot i sommar verkar bli den redan erfarne Erik Amarillo som i början av maj släppte låten "Fuldans" och som redan då utsågs till årets sommarplåga av Musikguiden i P3.

Musikvideon laddades upp på Youtube för tolv dagar sedan och har hittills fått över 30 000 visningar. 

Låten sjungs till mestadels på franska, men det finns en svensk mening insprängd i texten som kan få vissa att höja på ögonbrynen, och som har blivit lite av låtens inofficiella titel. Det handlar om en förfrågan om att idka älskog, men här smusslas det inte med orden – "Vill du k****a med mig?", frågar sig fransmannen.

– I engelska låtar är det ju fuck, fuck hela tiden. Samma sak i många franska låtar. Ordet k****a är inte lika tabu där som det är här i Sverige, säger Le Tac, till Nyheter24.

"Hoppas folk inte hatar mig"

Men Le Tac, 32, vill inte väcka någon ilska med låten, hälsar han.

– Jag hoppas folk inte hatar mig för den. Jag vill ju bara att alla ska bli glada, att folk ska skratta och få en härlig känsla, säger han.

Musikvideon är inspelad med en iPhone i ett restaurangkök i Malmö där Le Tac jobbar. 

– Vi dansar i köket varje dag och det du ser i filmen sker helt spontant. Jag är helt mig själv. Det är 100 procent glädje och känslor.

Inte helt oerfaren

Låtens titel "Schmackeboom" är ett uttryck som Le Tac själv använder sig av.

– Om mat ska skickas ut, eller om någonting måste göras snabbt då säger jag Schmackeboom! Typ, kan du hacka löken? Schmackeboom! 

Le Tac är inte helt oerfaren när det kommer till musik. Sedan han kom till Sverige för fem och ett halvt år sedan har han vid sidan av sitt jobb som kock försökt slå sig in som både musiker och låtskrivare. 

Och viss framgång har han redan haft, om dock i skymundan. I Melodifestivalen 2013 var han med och skrev den franska texten till låten Jalla Dansa Sawa med Behrang Miri. En låt som gick vidare till andra chansen.

"Vill turnera runt i hela världen"

Men nu är han alltså på väg att få sitt eget genombrott. Sedan i fredags finns låten på Spotify och iTunes.

Användningen av ordet k****a verkar inte ha gett låten den negativa respons han var orolig för.

– Kommentarerna har varit mycket, mycket positiva. Jag vill ge kärlek till alla! 

Nu är nästa mål att få åka ut på turné.

– Jag vill turnera runt i hela världen! säger Le Tac och ger av ett stort skratt.

Är det här årets sommarplåga? Rösta i vår poll Schmackeboom!  


/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Årets sommarplåga?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kritik mot utredning om kulturell samverkan

Rikard Wolffs artistliv blir konsertmonolog

1 timme sedan
En ny föreställning hyllar Rikard Wolffs kulturgärning. "La vie en Wolff" får premiär på Kulturhuset stadsteatern i Stockholm 8 maj, i regi av Olof Hanson. Den tar avstamp i Wolffs egen prosa och hans musikaliska verk.

Marcus & Martinus spelar på Liseberg

2 timmar sedan
Popduon Marcus & Martinus gör i sommar en spelning på Liseberg, den 30 maj. Det blir deras första uppträdande där sedan 2016.

Dogge stoppas från ny spelning

2 timmar sedan
Ännu en festival ställer in Dogge Doggelitos medverkan, efter att han berättat om en sexupplevelse på Youtubekanalen Reallokal. Nu är det den familjevänliga Klossfestivalen på Fyrishov som avbokar artisten, skriver UNT.

Här är Beyoncés väg till countryn

3 timmar sedan
På fredag släpps "Cowboy Carter" – Beyoncés första renodlade countryskiva. Här är hennes väg till musikgenren vars utövare först ville stöta bort henne.

Lyxvilla från SVT:s “Husdrömmar” till salu – se bilderna inifrån

igår 23:32
Ausra och Patrik Drivstedts lyxvilla från SVT:s ”Husdrömmar” ligger just nu ute tillförsäljning på Hemnet. Se bilderna inifrån lyxvillan på Värmdö här.