Skönsång från graven säljer guld

Eva Cassidys senaste skiva har redan sålt mer än 100 000 exemplar i Storbritannien.


Hon hann aldrig njuta av sin framgång. Sanningen är att hon fick låna 1 000 dollar på sitt kreditkort för att kunna ge ut sin första liveskiva. Sedan dog hon av cancer, bara 33 år gammal. Det var under 1996.

Tolv år senare har den amerikanska sångerskan sålt över 3,5 miljoner skivor, bara i Storbritannien. För trots att hon själv bara hann med att ge ut två studioinspelade album har skivbolagen fortsatt att botanisera i hennes egna inspelningar, skriver Star Pulse. Hennes senaste skiva Somewhere är den nionde i raden och har på kort tid klättrat upp på fjärde platsen på Englands albumlista. Och sålt guld.

Eva Cassidy var i princip okänd för amerikanerna tills hon klättrade upp på englandslistans första plats 2001. En engelsk radioproducent hade fått höra en inspelning av Evas version av Ower the rainbow och bett radioprataren Terry Wogan att köra låten i BBC:s Radio 2. Han spelade den, och Storbritannien stod stilla i tre minuter.

En liknande effekt uppstod under 2003 när SVT sänt en dokumentär om henne. Växeln blev nedringd och hennes skivor sålde sedan slut på några dagar, skriver Aftonbladet.

Lyssna till Evas version av Time after time

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!