Kinesen - mannen bakom Kartellen

"Man väljer inte den här vägen."


–Man väljer inte den här vägen, inte i början, man bara hamnar här. Min omgivning var inte trygg. Jag kommer från Jordbro. Hårda vägen handlar om hur det är att växa upp där. Med åren börjar man ”välja” att knega, sitta på den lokala pizzerian med alla halvalkade halvpundare och supa helgerna ut och in. Eller så gör man smarta brott som generar bra med pengar för att en dag bli legitim och garva åt det förflutna, säger "Kinesen" till Rodeo.

Den mytomspunna mannen med öknamnet "Kinesen" är personen som, tillsammans med "Babyface", sägs har startat rapkollektivet Kartellen. Mytomspunnen eftersom han anses ha varit inblandad i Sveriges största rån. Någonsin. Arlandarånet.

Rånet ägde rum vid tiotiden på kvällen den 12 juli 2002 och var Sveriges i särklass största rån. Bytet blev drygt 43 miljoner kronor. I början av 2005 lade åklagaren ned åtalet. Inga av pengarna återfanns.

I dag sitter Kinesen fängslad i Finland för anstiftan till mord på en annan person misstänkt för inblandning i Arlandarånet, som senare tjallade till polisen. Kroppen har dock aldrig hittats.

Reportern Cyril Hellman besökte Kinesen i september 2008. För Hellman berättar Kinesen att han fick idén att starta Kartellen när han satt i Åbofängelset under åtta månader.

"När jag talar med Kinesen intygar han att Kartellen är på riktigt, det är något de menar allvar med. Han är entusiastisk. Han har ett brinnande musikintresse och det här projektet har han filat på i flera år. Kinesen beskriver Kartellen som en rörelse. I projektet ingår hederliga musiker såväl som yrkeskriminella. På deras myspace står dock ett tjugotal smeknamn, alla ökända inom den kriminella världen", skriver Cyril Hellman för Rodeo.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nya skräckbilder på Johanna Toftbys ansikte – vill varna andra

1 timme sedan

"Songs of conquest" får släppdatum

2 timmar sedan
Göteborgsbaserade Lavapotion är snart klara med sin debuttitel, det turordningsbaserade strategispelet "Songs of conquest", som man filat på sedan 2017.

Trädgårdstider anmälda: "Victoria Skoglund måste stoppas"

3 timmar sedan
För andra gången på kort tid så har SVT-programmet Trädgårdstider nu anmälts till Granskningsnämnden. Den här gången är det Victoria Skoglunds medverkan som ifrågasätts. "Programmet med Victoria och Jenny Strömstedt bör stoppas", står det att läsa i anmälan. – Nu har det gått för långt, inte här också, säger anmälaren till Nyheter24.

Så träffade Kjell Bergqvist 18 år yngre frun Karin

3 timmar sedan
Kjell Bergqvist är en av Sveriges mest folkkära skådespelare. Men hur mycket vet du egentligen om honom? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Kjell Bergqvist.

Allt om Miriam Bryant: Familj, låtar och om hon har pojkvän

3 timmar sedan
Miriam Bryant har seglat upp som en av de största popartisterna i Sverige. Men hur mycket vet du egentligen om stjärnan? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Bryant.

Tecwyn Ewans ny orkesterchef på Malmö opera

idag 13:44
Tecwyn Evans blir ny ledare för Malmö operas orkester och kör med start den 5 augusti.