Ice Cube speglar sin hårda samtid

"Gangstarap handlar om att beskriva sanningen"


Han kallas gudfadern av gangstarap, skapade kontrovers med NWA - och blev Hollywoodstjärna i familjekomedier. Nu har Ice Cube hittat tillbaka till musiken.

"Gangstarap made me do it", konstaterar Ice Cube på senaste skivan "Raw footage". Men låten handlar inte om honom - utan om alla de politiker och andra som fortfarande ser hans musikgenre som orsak till problemen bland USA:s unga.

– Vilket hyckleri. Det är som att beskylla spegeln för att du är ful, säger Ice Cube till TT. 39-årigen döljer inte stoltheten över den epokgörande, hårda hiphopstil han skapade med Niggaz With Attitude, NWA, och sen har förvaltat vidare under sin solokarriär. Och han tycker att gangstarap är lika relevant i dag.

– Det är uppenbart. Fansen, de unga på gatorna, älskar musiken. Det är bara så typiskt av medierna, att först utnyttja gangstarapen - och sen kasta den i papperskorgen. Gangstarap lever vidare i underjorden. Och det är bara bra.

Faktum är att musiken åter orsakar medial kontrovers - i Sverige. Populära gangstarapparna Kartellen uppmärksammas eftersom flera av medlemmarna är grovt kriminella och har deltagit i värdetransportrån. Ice Cube imponeras föga av det.

– Det handlar inte om att bryta mot lagen. Jag är inte kriminell, ändå är jag bättre än de flesta. Gangstarap handlar om att beskriva sanningen, som du ser den. Musiken kan vara minst lika informativ som dagstidningarna, eller lika galen som ett seriealbum.

Problemen med gängkriminalitet och rasdiskriminering i USA kvarstår. Ice Cube ser ändå positiva förändringar, med president Obama i Vita huset.

– Äntligen finns det hopp, jag skiter i vad de rika tycker. Obama vill hjälpa arbetarklassen och den lägre medelklassen, där mina rötter finns.

Stenhård rappare ena dagen, biroller i familjekomedier nästa. Är det paradoxalt?

– Inte alls. Bara för att jag gör gangstarap måste jag inte vara med i gangsterfilmer. Jag är en människa, inte en endimensionell Hollywoodkaraktär. Han är även med och producerar en kommande spelfilm om NWA. Vi berättar hela historien. Inga skådespelare är klara, så jag kan inte säga vem som ska spela mig.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Carina Berg oigenkännlig på nya bilderna: "Jag behöver hjälp nu"

Realityprofil åtalas – slog barnen blodiga med stekspade

1 timme sedan
​En svensk realityprofil åtalas nu, misstänkt för att ha misshandlat sina barn under flera års tid. I samtal med socialtjänsten har barnen berättat detaljerat om hur de blivit misshandlade med bland annat en stekspade i metall och slagna med en fjärrkontroll.

Efva Attling och Eva Dahlgren släpper låt ihop

1 timme sedan
För första gången på 43 år släpper Efva Attling en låt – tillsammans med sin fru Eva Dahlgren. "Remember summer breeze" är skriven av dem båda och beskrivs som en sommarsång med 70-talskänsla.

Harvard tar bort bok med människoskinn

2 timmar sedan
Harvards universitetsbibliotek har bestämt sig för att ta bort omslaget på en bok som länge varit omstridd – eftersom pärmen är gjord av en människas hud, skriver New York Times. 1800-talsboken av Arsène Houssaye handlar om människans själ, och har titeln “Des destinées de l’ame".

Malin Ullgren: Otrohet är överdrivet laddat

3 timmar sedan
Hon skrev essäer om otrohetsromaner – men började själv skildra en förbjuden relation. Efter över 20 år som kritiker romandebuterar Malin Ullgren om jakten på en förhöjd livskänsla, som går via både litteraturen och lusten.

Därför känner du igen Kerstin Linden i nya "Ronja Rövardotter" på Netflix

3 timmar sedan
Vilket datum har "Ronja Rövardotter" premiär på Netflix, när kommer säsong 2 och varför känns huvudrollsinnehavaren Kerstin Linden så bekant? Nyheter24 reder ut allt om den nya tv-serien.