Fredag 21 Jan
Stockholm

Mofo the Maverick slår mot svensk hiphop

"I Sverige lyssnar folk enbart på fåren och inte på ledarna."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den kontroversielle rapparen Mofo the Maverick har nyligen gått med i den ännu mer kontroversiella svenska hiphopgruppen Kartellen - som beskriver sig själva som Sveriges enda gangstarappare.

Trots att Mofo öppet gått ut med att han är höger och moderat, samtidigt som Kartellen avskyr allt som har med högern att göra, kommer de överens.

I en längre intervju för Nyheter24 ger Mofo sin syn på svensk hiphop, gangstarap och Kartellen.

Är du med i gruppen Kartellen?

–Det finns ju en grupp som är Kartellen. Huvudrapparna heter Sebbe och Kaka. Sedan finns det Kartellen Crew som är typ som ett hiphopkollektiv, om du förstår vad jag menar. Jag är med i själva Kartellen Crew. Alla drar sitt strå till stacken liksom, säger Mofo the Maverick till Nyheter24.

Mofo fastnade direkt för Kartellen när han såg deras Myspacesida.

–Jag förstod att detta är det Sverige behöver. Det är helt enkelt den verklighet svensk rap, svensk musik, svensk förort behöver för att hiphop ska nå sin höjdpunkt.

Vad tycker du är den största skillnaden, om du jämför med hur svensk hiphop sett ut hittills?

–Innan Kartellen kom... alltså nu kan ju jag inte svara för dem. Men generellt tycker jag inte att det har funnits någon verklighet i svensk hiphop.

– Hosde rappare som kom innan den här nya generationen, som jag menar är Kartellen, Mofo, Jayzon, Lazee, Adam Tensta, fanns det inget värde av själva berättelserna som skapades.

– Vad Promoe, Timbuktu och de gjorde var mer pajasgrejer... Tekniskt var det ju bra. Och de gjorde det den vanliga svensken kan relatera till. Men ingen ute i förorterna förstår det. Och det var det som representerade hiphop då. Förutom Latin Kings.

–I Sverige lyssnar folk enbart på fåren och inte på ledarna. Därför har det tagit så lång tid för verkligheten att nå fram.

Vissa kritiker ser ju utvecklingen som väldigt amerikansk. Och att det vi ser i dag snarare är en amerikanisering av svensk hiphop. Hur ser du på det?

–Hur lätt är det att inte bli amerikaniserad om det enda svenska tevekanaler köper in är amerikanska program?

–Jag kan direkt säga att jag är amerikaniserad till max eftersom det enda jag tittat på när jag fått en stund över är just amerikanska teveprogram. När jag var liten fanns det i princip inget svenskt utbud.

–När kritikerna säger att vi är amerikaniserade är det bara en reflektion av vad samhället hade att erbjuda oss. Jag tror inte de har något bättre att säga. De vill inte skriva att det här är en verklighet i Sverige också. Eftersom de inte heller har varit med om det.

Vad menar du?

–Det finns gäng. Det finns kriminalitet. Det finns knarkhandel. Det finns människor som blir mördade för de misstag de gjort. Saker och ting Kartellen försöker att säga är ingen fiktion.

Men kallar du dig själv för gangstarappare?

–Nej jag kallar mig nog inte för det. Det finns en skillnad mellan mig och Kartellen. Med Kartellen är det så att du får det du ser, medan jag är mer som en kameleont. Jag har ju till exempel gått ut med att jag är höger och moderat vilket Kartellen kämpar emot.

Hur kan ni då göra musik ihop?

– Vi kommer överens eftersom vi har en vision. Det är precis som att en mattelärare kommer överens med en engelsklärare. De gör inte samma saker, men har en vision om att lära ungdomarna vad som är rätt och fel i den akademiska världen.

Mofo berättar att det är samma sak med honom och Kartellen.

–Vi kanske inte står för samma saker hela tiden men vi kämpar inom samma arena.

Om vi återgår till det du sa om Promoe och Timbuktu. Vad kallar du musiken de gör?

–De har gjort svennebananmusik. Men nu märker de att de inte kan battla i samma arena som oss längre. Jag menar, Promoe är egentligen ingen frihetskämpe och Timbuktu är inte vänster. De har bara rappat om sånt eftersom det är den mallen som Sverige accepterar.

– Men det är slut på det nu, avslutar Mofo the Maverick för Nyheter24.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela