Wincent är deltagarnas mentor i Farmen.
Wincent är deltagarnas mentor i Farmen. - Foto: Skärmavbild/TV4/Farmen

Wincent avslöjar: Det händer med Farmen-huset efter inspelningen

Farmen har under de senaste säsongerna spelats in på den idylliska gården Norra Brandstorp. Men vad händer med huset när kamerorna stängs av? Det avslöjar Farmen-Wincent för Nyheter24.


TV4:s långkörare Farmen har engagerat hela svenska folket i drygt 20 års tid, och att vara deltagare i programmet är inget för de veka. I flera veckors tid ska farmarna sköta en gård precis som bönder på 1800-talet gjorde. 

På Farmen finns ingen elektricitet eller rinnande vatten. Inga moderniteter såsom mobiltelefoner finns att tillgå, och deltagarna får samsas tålmodigt om utrymmet i det faluröda huset. Mångas magar ekar dessutom tomma stora delar av tiden, då matutbudet till största del består av rotsaker, gröt och ägg. 

Här kan du läsa mer om tittarkaoset i Farmen 2023.

Farmen 2023: Legendaren död – Gabriel Meyer var ägare till gården 

Gården Norra Brandstorp ligger i Vaggeryds kommun. Foto: TV4/Farmen

Succéprogrammet spelas in på gården Norra Brandstorp i nordvästra delen av Vaggeryds kommun. Ägaren av fastigheten var Gabriel Meyer, och i 2023 års säsong nåddes tittarna av beskedet att han gått bort under inspelningen. Gabriel Meyer blev 78 år gammal. 

Farmen-Wincent avslöjar: Det används gården till efter inspelningen

Men vad händer egentligen med den idylliska gården när kamerorna stängs av och deltagarna åker hem? Nyheter24 frågade den folkkäre Hans Wincent, som är expert och mentor i programmet.  

– Den används inte överhuvudtaget i stor sätt. Marken har ju brukats och jakten finns där, men själva gården och byggnaden används inte till något. Vi skruvar igen och låser när vi går, och sen öppnar vi upp när det är dags, förklarar Farmen-Wincent. 

Det är Wincent som avgör om deltagarna klarat av uppdragen. Foto: TV4/Farmen

Det händer med Farmen-deltagarnas byggen efter programmet

En stor del av Farmen-konceptet är att deltagarna varje vecka ska slutföra diverse bygguppdrag. Det kan röra sig om att allt från att bygga ett utedass till ett skydd för kossorna. Och det är ingen mindre än Wincent som delar ut uppdragen när han kommer åkande på sin traktor. Det är även Wincent som bestämmer om farmarna sedan klarat det de borde, och om de gjort sig förtjänta av belöningarna. 

– De som har följt Farmen ett tag vet vad som har blivit byggt av farmare och inte. Några byggen har varit kvar så som den lilla paviljongen i backen. Den byggdes för några år sedan av Jens och gänget, och den blev så pass bra att den har fått stå kvar, berättar Wincent. 

Bland annat paviljongen har fått stå kvar. Foto: TV4/Farmen

Farmen-Wincent: "Ofta river vi ner..."

Det finns alltså vissa saker på Farmen-gården som har fått stå kvar genom säsongerna, utan att rivas ner. 

– Likadant så finns det ett litet hus bredvid storbondestugan som byggdes som hönshus. Det har också fått vara kvar, och i fjol var det kaniner i det exempelvis. Då har de istället bara fått bygga om litegrann. Men ofta river vi ner koskydd och sådant, så vi får prova hur bra nästa års farmare är på att bygga, säger Wincent och tillägger: 

– I år har vi dessutom flyttat hela kohagen ganska långt jämfört med hur vi haft förut, både för att det ska vara bättre för kossorna och för markerna. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!