Björn Frantzén driver flera framgångsrika restauranger, däribland "Frantzén" i Stockholm
Björn Frantzén driver flera framgångsrika restauranger, däribland "Frantzén" i Stockholm - Foto: Lars Pehrson/Malin Hoelstad/SvD/TTLars Pehrson

Sjuka detaljen på Björn Frantzéns lyxkrog – inte som du tror: "På toaletten..."

Det krävs stor skicklighet för att driva en restaurang med flera Michelinstjärnor, som Björn Frantzén framgångsrikt gör. Nu avslöjar han ett viktigt framgångsknep – och det är inte vad man kunnat tro.


I söndags var stjärnkocken Björn Frantzén, ägare av finkrogarna Frantzén, Astoria och Bobergs matsal, med i Bianca Ingrossos talkshow "Bianca". 

Där fick han frågan om det vanligaste felet svenskar gör i köket, och där hade han ett och annat att säga.

– Lite olika saker, men framförallt så övertillagar man de mesta grejerna. Fisken är för torr, och så vidare. Man är rädd att hålla nere temperaturen, säger han i programmet.

Han riktar även kritik mot hur de svenska hemmakockarna kryddar sin mat, då han anser att man glömmer en väldigt viktig aspekt.

Stjärnkocken Björn Frantzén: Här är felet alla svenskar gör i köket

Björn Frantzén om lyxkrogen: "Dofta för mycket på toaletten..."

I programmet avhandlar Björn Frantzén och Bianca Ingrosso också vad som krävs för att en restaurang ska få tre Michelinstjärnor, vilket Hänt var först med att skriva om.

Utöver det "uppenbara": en bra vinlista, lokal och personer, finns det andra, mer toalettrelaterade detaljer man måste ta hänsyn till, enligt Björn Frantzén. 

– Tvålen ska inte dofta för mycket på toaletten eftersom det kan påverka om du köper ett dyrt vin, säger han och fortsätter:

– Sedan har jag engångstandsborstar på toaletten så du kan gå därifrån utan rödvinständer. Och det ska vara rätt mjukhet på toapappret, allt ska vara bekvämt.

Björn Frantzén uppger i Bianca att han inte lyckades hitta den perfekta tvålen någonstans – och därför blev tvungen att framställa en egen. Allt för att jaga detaljerna.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!