Jonathan Johansson och Molly Sandén
Molly Sandén har gjort succé med låten Rosa himmel skriven av Jonathan Johansson. - Foto: TV4, Marcus Gustafsson/TT Bild

Jonathan Johanssons syrliga känga till Molly Sandén: "Så konstigt..."

På lördag är det säsongspremiär för "Så mycket bättre" – och under den första lunchen så öppnar Jonathan Johansson upp sig om hur han känner kring att Molly Sandén gjort sådan succé med hans låt "Rosa himmel".


På lördag är det säsongspremiär för TV4:s långkörare "Så mycket bättre", och i det första programmet ser vi Eagle-Eye Cherry, Ellen Krauss, Peg Parnevik, Dogge Doggelito, Lasse Holm, Jonathan Johansson och Mapei.

Den första lunchen i Så mycket bättre intas ute i trädgården på det berömda Grå gåsen på Gotland, och samtalet kring det stjärntäta bordet glider in på vilka låtar artisterna önskar att få tolkade – och inte.

– Jag har bestämt mig när jag kör live att det finns vissa grejer man måste göra, men då väljer jag alltid bort några som jag måste göra. Annars tycker inte jag att det är kul att stå på en scen, säger Jonathan Johansson.

Jonathan Johansson i Så mycket bättre. Bildkälla: TV4

Eagle-Eye Cherry håller inte med. Eagle-Eye har själv låtar som "Save tonight" under bältet, och när han går på konsert i egenskap av publik så önskar han också att få höra hitsen.

Allt om Jonathan Johanssons fru Chiara – så träffades paret

Jonathan Johansson: "Det låter så vidrigt..."

Mapei frågar Jonathan det är för att han inte vill anpassa sig efter någon annans vilja.

– Gud det låter så vidrigt, så självupptaget, men nånstans måste man vara sann, säger Jonathan.

Peg Parnevik frågar då Jonathan det finns någon låt som han inte vill få tolkad.

– Du kan inte tvinga mig att säga det här... Jag hoppas att ingen gör "Rosa himmel", säger Jonathan då.

Jonathan Johansson. Bildkälla: Stella Pictures.

Jonathan Johansson skrev Rosa himmel – som blev känd med Molly Sandén

"Rosa himmel" är en av Jonathan Johanssons mest kända låtar, och finns med på hans album Love & Devotion från 2016. 

Men allra mest känd blev den i Molly Sandéns tolkning, som hon gjorde till Netflix-serien Störst av allt.

Så, vad tycker egentligen Jonathan om att Molly har tolkat hans låt, undrar Peg.

– That’s fine. Det är ju hennes låt. Det är ju inte min längre, säger Jonathan.

– Hennes publik tror ju att det är hennes låt, svarar Peg.

Kaos efter Molly Sandéns festbild: "Skärp dig"

Molly Sandén. Bildkälla: Marcus Gustafsson/TT Bild

– Gud ja, stämmer Jonathan in, och berättar sedan att Molly har skickat bilder till honom från spelningar på sin publik.

– Så står dom här unga människorna och kan varenda ord. Det är bara såhär…SÅ KONSTIGT. Det är en sorgesång över capitalist hell liksom. Vissa är inte välkomna, vissa har inte råd, säger Jonathan.

Något som då helt enkelt kanske inte rimmar med miljön i serien "Störst av allt", som utspelar sig i den välbärgade Stockholmsförorten Djursholm, som är något av ett paradis för överklassen. 

Dogge Doggelito skämtar om att låtens framgång gjorde Jonathan till kapitalist.

– Rakt av. The irony. Så rik blev jag inte. Molly, dock, säger Jonathan.

Molly Sandén och Jonathan Johansson på Grammisgalan ihop 2020. Bildkälla: Stella Pictures.

Jonathan Johansson om Rosa himmel i Störst av allt

Anledningen till att Jonathan inte vill att den ska tolkas i programmet är att han inte bara vill förknippas med den låten.

Det här är inte första gången som Jonathan Johansson talar ut om de delade känslorna han har kring succén för Rosa himmel. I en intervju med Café så berättade Jonathan om hur Netflix ville förhandla sig till Jonathans låt.

– Ja, de gynnarna hade det på känn på något vänster. Det var ett för bra fönster för att tacka nej. Första gången låten dök upp så var det en scen där Djursholmsbarnen festar på något poolparty där de spelar en upptempo version av Rosa himmel. Alltså, jag fick såna skamsköljningar att jag höll på att gå sönder. Det var min första reaktion – det här är sämst. Det är så otrovärdigt att de här överklassbarnen kan, och sjunger, min låt, berättade Jonathan.

Molly Sandén. Bildkälla: Henrik Gustafsson Nicander/TT Bild

Men efter någon månad eller två så fick Jonathan ett klipp skickat till sig från en Molly Sandén-konsert på Lollapalooza där hon framförde just sin version av Rosa himmel.

– Det var tio tusen pers i samma ålder som sjöng med i exakt varenda textrad. Wow. Det var faktiskt riktigt sjukt. Så jag hade väl typ fel, sa Jonathan till Café då.

Nya bilden på Molly Sandén i string skapar kaos: "Väx upp för f*n"

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!