På Spåret har sänts i SVT sedan 1987.
På Spåret har sänts i SVT sedan 1987. - Foto: Bo Håkansson/SVT

Dolda fördelen som På Spåret-deltagarna får i studion: "Två gånger"

Tycker du att musikfrågorna i På Spåret är kluriga? Då kanske du inte visste att deltagarna, under inspelningarna av SVT-programmet, faktiskt får en fördel som tittarna inte får.


På Spåret hade premiär redan under hösten 1987 och har sedan dess kommit att bli en given del av många svenskars fredagkvällar.

I över 30 säsonger har deltagarna såväl som tittarna fått frågan "vart är vi på väg?", av Ingvar Oldsberg mellan 1987 och 2009 och därefter av Kristian Luuk

Kritik mot detaljen i På spåret-finalen: "Luuk borde ha stenkoll"

På Spåret-deltagarna får höra musik två gånger

Genom åren har segment i programmet både kommit och gått, däribland "Retur", "Vem där?" och "Listan". Ett stående inslag är dock musikfrågorna, där husbandet i studion, ibland tillsammans med en gästartist, framför en eller flera låtar och sätter deltagarnas musikaliska kunskap på prov.

Och visst kan det vara svårt att, inom loppet av 2-3 minuter värka fram rätt artist, kompositör eller låttitel? Men riktigt så kort tid har faktiskt inte de tävlande på sig.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Likt många andra program gör man nämligen omtagningar. 

– Vi tar oftast musiken två gånger, har Samuel Wiklund, projektledare för På Spåret 2022/2023, tidigare berättat för Nyheter24.

De som sitter i dressinen och första klass får, med andra ord, minst dubbelt så mycket tid på sig att lista ut rätt svar, jämfört med tittarna hemma i tv-sofforna. 

Krisen inför På Spåret-inspelningen – deltagarens stora miss: "Paniken växte"

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!