Hedda Stiernstedt spelar Margitta i serien om Börje Salming.
Hedda Stiernstedt spelar Margitta i serien om Börje Salming. - Foto: Stella Pictures

Hedda Stiernstedt: Det var svårast med rollen som Margitta i "Börje"-serien

I Viaplays nya serie om Börje Salming porträtteras även hockeyikonens äktenskap med Margitta Wendin. Det är Hedda Stiernstedt som spelar Salmings första fru, och för Nyheter24 berättar hon om vad som var mest krävande med rollen.


Den 19 november hade tv-serien ”Börje – The Journey of a Legend” premiär på Viaplay. Den omtalade serien om Börje Salmings liv, karriär och äktenskap är regisserad av Amir Chamdin, och har mottagits väl av tittarna. 

Hedda Stiernstedt och Valter Skarsgård syns i serien om Börje Salming

I huvudrollen som Börje Salming syns Valter Skarsgård, medan Hedda Stiernstedt spelar Börje Salmings första fru Margitta Wendin

Valter Skarsgård och Hedda Stiernstedt i "Börje – The Journey of a Legend". Foto: Viaplay

Allt om Valter Skarsgård: Syskon, längd och filmer

Hedda Stiernstedt om rollen som Margitta Wendin: "Att få träffa henne..."

För Nyheter24 berättar Hedda Stiernstedt om vad som varit svårast med att axla rollen, och hur Margitta Wendin har hjälpt henne under processen. 

Så lever Börje Salmings första fru Margitta Wendin i dag

Har Margitta gett dig några råd under arbetets gång? 

– Absolut, hon har gett oss några små, jättefina ledtrådar. Inte bara till mig utan också till Amir och till manusförfattaren. 

– Hon har gett oss små nycklar, som att hennes smeknamn var “Smulan”, att hon var Fröken Gävle, och den här lekfullheten i relationen. Att det alltid var så mycket kärlek dem emellan, att de alltid kunde skratta även när det var som sorgligast. Det var verkligen nycklar som jag tog med mig från henne. Men också att bara få träffa henne, och förstå just den här integriteten hon verkligen har. Att försöka förstå hur det är att vara ensam på andra sidan jorden. Det är ju en stor utmaning för vem som helst.

Allt om Börje Salming: Barn, frun Pia Salming och ALS-sjukdomen

Det var svårast med rollen som Margitta i Börje-serien

Vad var det mest krävande med rollen? 

– Jag behövde ju inte lära mig spela hockey. Det är jag väldigt tacksam för!, säger Hedda Stiernstedt med ett skratt. 

Hon förklarar vidare att det som var svårast i rollen som Margitta Wendin var att det inte fanns särskilt mycket material för henne att utgå ifrån. 

– Margitta är inte en publik eller känd person, så det finns inte så mycket dokumentation på henne. Och det har ju varit tråkigt för mig eftersom det har varit mindre att förhålla sig till. Men det positiva i det är självklart också att jag får ta större kreativa val, jag har haft större konstnärlig frihet, säger Hedda Stiernstedt och fortsätter: 

– Jag valde till exempel att behålla hennes dialekt, fastän hon egentligen inte hade någon senare. Den försvann och hon hade inget Gävlemål. 

Allt om Hedda Stiernstedt: Maken Alexis, familjen och Vår tid är nu

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!