Valter Skarsgård spelar Börje Salming i nya serien på Viaplay.
Valter Skarsgård spelar Börje Salming i nya serien. - Foto: Jessica Gow/TT och Viaplay

Det hände under ”Börje"-träningen som fick Skarsgård att börja gråta

Valter Skarsgård syns i rollen som Börje Salming i Viaplays nya satsning. För Nyheter24 berättar Valter Skarsgård hur han tränade inför att porträttera den hockeyikonen.
– Hur trött man än var så fick ingen veta det, berättar skådespelaren.


Börje Salmings liv har blivit tv-serie, i form av “Börje - The Journey of a Legend” på Viaplay. Med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming och med Hedda Stiernstedt som hans fru Margitta Wendin, porträtteras hockeyikonens liv och karriär. 

Så lever Börje Salmings första fru Margitta Wendin i dag

Valter Skarsgård och Hedda Stiernstedt spelar Börje Salming och Margitta Wendin

Skådespelaren Valter Skarsgård fick rollen som Börje Salming flera år innan inspelningen drog igång. Och om man ska porträttera en av de bästa hockeyspelarna genom tiderna krävs det minst sagt hård och intensiv träning. För Nyheter24 berättar Valter Skarsgård om hur han förberedde sig inför rollen som Börje Salming. Och det är inget för den veka. 

Valter Skarsgård spelar Börje Salming. Foto: Viaplay

Hur har du tränat inför rollen? 

– Hårt och länge. Det var två år av prep. Två år av att lära mig att åka skridskor, och sen också två år av kyckling och ris och fem dagar i veckan på gymmet. Plus hockey. Men en stor del av träningen för mig var att hitta den här mentaliteten, berättar Skarsgård och fortsätter: 

– Min tränare sa en gång inför ett pass: “Idag kommer du börja gråta. Det kommer inte vara det tyngsta vi har kört, det kommer inte vara det hårdaste, men du kommer grina när vi är klara”. Och så körde vi på ett sätt som var så obekvämt i musklerna att jag fick en ångestattack, och bara grät och grät.

Allt om Börje Salming: Barn, frun Pia Salming och ALS-sjukdomen

Så tränade Valter Skarsgård inför rollen som Börje Salming

Valter Skarsgård berättar att hans tränare inte sällan pushade honom väldigt hårt. Och det var inte bara för att bygga muskler, utan även för att utmana honom mentalt. 

– Han ville att jag skulle känna på hur det var att vara i de här utsatta lägena, och att alltid bita ihop och svälja tröttheten. Då sa han bara: “Sträck på dig. Börje hade aldrig sett trött ut, visa inte att du är trött.” 

– Det var också en mental övning. Att hur trött man än var så fick ingen veta det. Och det hade jag väldigt mycket användning för mentalt under inspelningen.

Allt om Valter Skarsgård: Syskon, längd och filmer

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!