Valter Skarsgård spelar Börje Salming.
Valter Skarsgård spelar Börje Salming. - Foto: Stina Stjernkvist/TT och Henrik Montgomery/TT

Det sa Börje Salming om Valter Skarsgård – efter deras första möte

Valter Skarsgård spelar huvudrollen i serien om Börje Salming. För Nyheter24 berättar han om både deras första möte, men även om allra sista gången som de sågs.


“Börje – The Journey of a Legend” hade premiär på Viaplay i november 2023, och kretsar kring Börje Salmings liv och karriär. I huvudrollen syns Valter Skarsgård, medan Hedda Stiernstedt spelar hockeyikonens första fru Margitta Wendin. Amir Chamdin regisserar serien som i sex delar följer Börje Salming hela vägen från Kiruna till Toronto i Kanada. 

Hedda Stiernstedts galna knep – för att låta som Margitta i "Börje"-serien

Valter Skarsgård spelar Börje Salming

För Nyheter24 beskriver Valter Skarsgård hur hans första möte med Börje Salming direkt fick honom intresserad av projektet. 

Hur gick det till när du fick rollen? 

– Det var Börje, Amir och en producent som jag träffade först. Börje satt och berättade sin livshistoria och jag blev helt fängslad. Så jag sa till min agent direkt efter: “Jag struntar i vad som krävs, jag måste få den här rollen. Jag gör vad som helst.” Och som tur var så hade Börje gått därifrån och sagt till Amir att: “That's our guy. Nu har vi honom”. Så slutade de leta där. 

Så lever Börje Salmings första fru Margitta Wendin i dag

Valter Skarsgård och Hedda Stiernstedt. Foto: Henrik Montgomery/TT

Börje Salming och Valter Skarsgårds sista möte: "Väldigt fint"

I augusti 2022 berättade Börje Salming att han hade drabbats av nervsjukdomen ALS, och den 24 november samma år gick han bort i sviterna av sjukdomen. Börje Salming var 71 år gammal när han avled. Samtidigt var inspelningen av serien om hans liv i full gång. Kort innan Börje Salming dog flög han till Toronto där han hyllades i Scotiabank Arena, och på plats befann sig även dramaseriens skådespelare. 

Allt om Börje Salming: Barn, frun Pia Salming och ALS-sjukdomen

Hur var ditt sista möte med Börje? 

– Det var väldigt fint. Vi sågs i Toronto, dels på hans avtackningsmatch men också på “set” dagen efter. Och man visste ju inte att det var sista gången. Man trodde ju att han hade ett tag kvar. Men vi fick ha en fin stund i alla fall, och han var sig själv fortfarande, även om han inte kunde kommunicera på samma sätt, berättar Valter Skarsgård. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!