Stjärnpanelen är en av livlinorna i Postkodmiljonären.
Stjärnpanelen är en av livlinorna i programmet. - Foto: Skärmavbild/Postkodmiljonären/TV4

Detaljen bakom kulisserna i Postkodmiljonären: “De betalade”

Har du någonsin undrat hur det går till bakom kulisserna på inspelningen av Postkodmiljonären, och hur det egentligen är att tävla i frågesportsprogrammet? Det har deltagaren Jonatan Haraldsson berättat för Nyheter24.


Sedan 2005 har Postkodmiljonären sänts på tv, och det har därmed varit en hel drös med deltagare som har satt sin allmänbildning på prov under bästa sändningstid. 

Så många söker till Postkodmiljonären varje vecka

Det är programledaren Rickard Sjöberg som ställer frågorna till deltagarna i den så kallade “heta stolen”, och till sin hjälp har de diverse livlinor. Lyckas deltagarna svara rätt på samtliga frågor så kammar de hem hela en miljon kronor. 

– Cirka 50 personer söker till Postkodmiljonären varje vecka, har Sophie Westerlund, pressansvarig på Postkodmiljonären, tidigare sagt till Nyheter24.

Så väljs Postkodmiljonären-deltagarna ut: “Målet är…”

Urvalet av deltagare görs sedan i flera steg, varav en del utgörs av ett, för tittarna, dolt test. 

– Vid andra kontakten gör vi ett kunskapsprov med de möjliga deltagarna och djupintervjuar dem, har Westerlund berättat. 

Här kan du läsa mer om hur de hemliga testerna i Postkodmiljonären går till

Det är Rickard Sjöberg som ställer frågorna. Foto: Postkodmiljonären/TV4

Postkodmiljonären-deltagaren: "Det är coolt"

Jonatan Haraldsson tävlade i Postkodmiljonären under hösten 2023, och var då den yngsta deltagaren i programmets historia. Den minst sagt kunnige 18-åringen lyckades kamma hem imponerande 350 000 kronor, och i publiken hade han med sig sin flickvän som stöd. 

– Det är coolt såklart. Man har ju inte samlat på sig lika mycket kunskap, så det kan ju vara en liten nackdel att vara ung. Samtidigt minns man mer av det man lärde sig i skolan, så det behöver inte vara bara negativt, har han berättat för Nyheter24. 

Det händer under pauserna i Postkodmiljonären: "Omtagning..."

Om man, som Jonatan, lyckas kvala sig in som en av de tävlande i det prestigefyllda frågesportsprogrammet, så gäller det att ta sig till Göteborg. Det är nämligen där som Postkodmiljonären spelas in. Men lyxigt nog så behöver inte deltagarna bekosta resan själva. 

– De betalade tåg för mig och min flickvän, och även hotellvistelsen betalades av dem. Så vi kom dit dagen innan det spelades in. 

Rickard Sjöberg om utspelet i Postkodmiljonären – mitt under TV4-sändningen

/
TV4
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!