"Avgrunden" hade premiär 2023.
"Avgrunden" hade premiär 2023. - Foto: Pressbild/SF Studios

Allt om Avgrunden: Rollista, inspelningsplats och stadsflytten

"Avgrunden" hade premiär 2023 och gör nu succé på Netflix. Nyheter24 reder ut allt om katastroffilmen och den verkliga stadsflytten som den tar avstamp i.


"Avgrunden" hade premiär i september 2023 och har sedan dess blivit en dundersuccé på streamingplattformen Netflix. Nyheter24 reder ut allt du kan tänkas vilja veta om filmen, dess handling och skådespelare samt den verkliga flytten av Kiruna. 

Rollistan i Avgrunden 

I den omtalade katastroffilmen ser vi flera välkända skådespelare. Nyfiken på rollistan i "Avgrunden"? Här är några av de som medverkar i filmen:

  • Tuva Novotny (Frigga Vibenius)
  • Peter Franzén (Tage Vibenius)
  • Felicia Maxime (Mica Vibenius)
  • Edvin Ryding (Simon Vibenius)
  • Kardo Razzazi (Dabir Ayobi)

Tuva Novotny avslöjar – har ett tidigare okänt barn: "Ingen har märkt"

Vad handlar Avgrunden om?

I "Avgrunden" får publiken följa Frigga, spelad av Tuva Novotny, som jobbar som säkerhetschef i Kiirunavaaragruvan när hon och hennes familj hamnar mitt i ett gruvsgras som hotar att utplåna hela Kiruna. 

– Vi hade kanske skrivit manus i en vecka när jag kom på idén att filmen skulle utspelas under en dag. Det var min pitch för att göra något annorlunda. Alla andra katastroffilmer utspelas under en vecka, en månad eller flera dagar. Min idé var att det handlar om 16 timmar, har filmens manusförfattare Robin Sherlock Holm berättat för Expressen tidigare, och fortsatte då vidare:

– Då måste allt hända väldigt fort och man måste vara effektiv med tid och rum för att det ska fungera. Att få fram skräck under rollfigurernas resa som bara är några timmar... det finns en anledning till att det tog två år att skriva manuset.

Tuva Novotny i katastroffilm – Kiruna rasar

Varför ska de flytta Kiruna?

Och katastrofen i "Avgrunden" tar avstamp i den verkliga stadsflytten. Eftersom LKAB bryter en järnmalmskropp på över tusen meters djup undermineras marken och Kiruna har därför börjat flyttas.

Den nya stadskärnan invigdes i september 2022, enligt Kiruna kommun

När ska Kiruna vara flyttat?

Planen är att den gamla stadskärnan i Kiruna ska vara avvecklad år 2035, skriver LKAB

Finns Avgrunden på Netflix?

Den 16 februari 2024 släpptes "Avgrunden" på Netflix och det dröjde inte länge innan den klättrade upp på streamingtjänstens topplista.

Efter bara två veckor hade filmet strömmats 29 miljoner gånger.

"Avgrunden" mest strömmad på Netflix

Var spelades Avgrunden in?

I ett pressmeddelande från SF Studios framgår att "Avgrunden" är inspelad i Kiruna, finska Tammerfors samt på Kanarieöarna. 

Molly Hammar ligger bakom ledmotivet i "Avgrunden"

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!