Carola försvarar Israels Eden Golan på Instagram.
Carola försvarar Israels Eden Golan på Instagram. - Foto: Henrik Montgomery/TT Jessica Gow/TT

Carola försvarar Israel – kritiserar Eurovision: "PK-fest"

Israels bidrag i Eurovision Song Contest möttes av både arga utrop och buanden under sitt framträdande. En som däremot står bakom Israels Eden Golan är Carola, som i ett inlägg på Instagram kallar Eurovision för en "PK-fest".


Eurovision Song Contest 2024 är över, men trots att tävlingen är avgjord ekar fortfarande det känslomässiga efterskalvet på sociala medier. 

En som varit tydlig med var de står är Carola Häggkvist, som i ett inlägg på Instagram försvarar Israels artist Eden Golan

Israels Eden Golan: "Jag har fått en gåva från gud"

Att Israel fick medverka i Eurovision Song Contest, trots att landets anklagas för att utföra ett folkmord på den palestinska befolkningen, har kritiserats.

Bland annat genom stora, men fredliga, demonstrationer i Malmö. 

Demonstranternas mål har varit att tydliggöra att Sveriges befolkning inte står bakom EBU:s beslut att låta Israel tävla och uppmana fler till att bojkotta årets tävling. 

Eden Golan har också fått mothugg från journalister. Under en presskonferens fick hon frågan om hon och Israels delegation funderat över att de utsätter många människor för stora risker genom att delta i i tävlingen.

– Jag älskar att uppträda och jag känner verkligen att jag har fått en gåva från Gud. Att delta kommer förstås med en massa stress, men jag försöker att glömma det när jag går upp på scenen och bara ge allt, svarade Golan den polske journalisten då.

Hon ser enligt den israeliske tidningen Israel Hayom fram emot att gå med i den israeliska militären när hon återvänder till hemlandet.

Eden Golan sjunger låten "Hurricane" under Eurovision-finalen. Jessica Gow/TT

LÄS MER: Eurovision-bidraget skapar kaos bland tittarna: "Inte hennes fel"

Carola försvarar Eden Golan: "Skilja på drev och fakta"

Under Israels framträdande hördes en del burop innan och under tiden, men de var mer framträdande i arenan än i tv-sändningen, menar Aftonbladet.

Även under poängläsningen hördes upprörda röster och buanden, speciellt när Israel kammade hem hela 323 poäng från tv-tittarna. 

En som visat sitt stöd för den israeliska artister är Carola, som efter sitt uppträdande i Eurovisions mellanakt valde att uttrycka sina känslor om tävlingen i ett Instagraminlägg:

"Eurovision är en intressant termometer på världens ’PK-fest’ mitt i all musik som är ämnad att förena.. ändå står publik och gör politisk hätsk-stämning mitt i live sändning åt en 20 årig sångerska där landet infriat alla EBU’s krav för att kunna deltaga. Vilket inte Ryssland gjorde", skriver Carola under inlägget och fortsätter:

"Hur svårt ska de då va att skilja på drev och fakta? Och vart tog ’United by music’ vägen?"

Läs mer nyheter från Nyheter24 här:

Eurovision-artisten fick över 800 000 följare – på tre dagar

Eurovision-fansen sågar Loreen: "Absolut fruktansvärd"

Hatstorm mot svenska Eurovisionchefen: "Avgå"

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!