Som bara 9, respektive 5 år debuterade Jan Ohlsson och Lena Wisborg Candinger i filmatiseringen av Astrid Lindgrens Emil i Lönneberga
Som bara nio, respektive fem år debuterade Jan Ohlsson och Lena Wisborg Candinger i filmatiseringen av Astrid Lindgrens Emil i Lönneberga - Foto: TT HISTORICAL & Owe Sjöblom / TT

Så lever Emil och Ida från "Emil i Lönneberga" i dag

Skådisarna som spelade Emil och Ida i folkkära "Emil i Lönneberga" hade ett par intensiva år i rampljuset för att sedan försvinna från tv-rutan. Vad hände, hur ser de ut, och vad gör de i dag? Här får ni svaren.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Filmatiseringen av Astrid Lindgrens folkkära "Emil i Lönneberga" från 70-talet gav hela svenska folket en relation till en busig liten pojke som skulle komma att bli ansiktet utåt för "hyss". 

Filmerna är precis som Vi på Saltkråkan och Pippi Långstrump en riktig klassiker som än i dag lever kvar och går hem i tv-rutan, trots många år på nacken. 

LÄS MER: Tjorven i dag - så lever skådespelaren Maria Johansson nu

Emil, eller som skådespelaren heter, Jan Ohlsson, var nio år under första filmen. Lena Wisborg Candinger, som spelar lillasyster Ida var bara fem år när hon fick rollen. I dag är de 62, respektive 58 år och båda försvann från rampljuset kort efter sin medverkan i Emil-filmerna. 

Foto: Jan Co0llsiöö / TT

Förstod inte konsekvenserna

Som femåring visste Lena Wisborg Candingen inte vad det egentligen innebar att bli barnskådespelare.

– Jag fick förklarat lite vad det innebar – att jag skulle vara borta hemifrån och borta från mina föräldrar. Men som femåring kan man ju naturligtvis inte förstå konsekvenserna av det, säger hon i intervjuserien Alla vi barn från filmerna.

Hon understryker att hon såklart inte hade blivit tvingad att göra rollen om hon verkligen inte hade velat.

MISSA INTE

Så ser Saltkråkan-Stina ut i dag – lämnade rampljuset

Så lever Pelle i Saltkråkan i dag – och så ser han ut nu

Foto: TT HISTORICAL

"Inte värt priset"

Efter sin roll som "Ida tog hon en paus från skådespeleriet. 1979 var hon dock tillbaka för en kort och sista gång. Då spelade hon en biroll i serien "Katizi" och spelade bland annat mot stjärnor som Monica ZetterlundChristina Schollin och Janne "Loffe" Carlsson.

Lena Wisborg Candinger gillade att jobba med teater och film men hon hade också andra karriärsdrömmar. Hon gjorde en lista där hon vägde för- och nackdelar med att fortsätta skådespela. 

– Jag hade tidigt känt på alla nackdelar. Jag gjorde en för- och emot lista. Och det var inte värt priset, säger hon i Youtube-serien.

Såhär ser Lena Wisborg Candingen ut i dag. Foto: Alla vi barn från filmerna / Youtube

Så vad hände när hon la skådespelarkarriären på hyllan? Hon har alltid varit konstnärligt lagd, så när hon bestämde sig för att sluta med skådespeleriet jobbade hon som maskör och frisör ett par år. Av olika anledningar blev hon tvungen att sluta med det och utbildade sig då i stället till skräddare. 

Jan Ohlsson. FOTO: Jan Co0llsiöö / TT

Det gör Jan Ohlsson i dag

Efter sin stora succé som Emil fortsatte Jan Ohlsson som barnskådis i några år innan även han bestämde sig för att lämna skådespeleriet helt. Utöver Emil-filmerna medverkade han i "Victor Frankenstein" och Dante – akta’re för Hajen!". 

Därefter har han varit återhållsam med att ställa upp i intervjuer om sin roll som Emil. När han väl synts till i media har det varit av helt andra anledningar. I dag är han datatekniker och dyker ibland upp i mediasammanhang i egenskap av flyganalytiker.

MISSA INTE: Så lever "Ronja Rövardotter"-skådisen Hanna Zetterberg i dag

/
TV
/