Genrebild på polis och väg.
Nyheter24 pratar med Ola Österling, presstalesperson polisregion Stockholm, om trafikläget under snöovädret. - Foto: Johan Nilsson/TT och Adam Ihse/TT

Polisens uppmaning: Så ska du tänka när du kör bil i ovädret

Tidigt på måndagsmorgonen började det snöoväder SMHI varnade för under söndagen att ställa till det i Stockholmstrafiken. Nu uppmanas bilister att avvakta med att ge sig ut i trafiken.


SMHI utfärdade en orange varning för kraftigt snöfall och friska vindar över Svealand och Västra Götaland under söndagen. Vid 06-tiden på måndagen började anmälningarna om trafikolyckor till följd av snökaoset att trilla in. 

Inom loppet av 20 minuter tog polisen i region Stockholm emot sju anmälningar om trafikolyckor. Samtliga anmälningar gällde olyckor av högsta prioritet vilket innebär att polisen behövde rycka ut till olycksplatserna.

– Det är i snitt fyra poliser per olycksplats, så det var personalkrävande i morse, säger Ola Österling, presstalesperson polisregion Stockholm, till Nyheter24.

Foto: Johan Nilsson/TT

Polisen: Så undviker du trafikolyckor

Totalt anmäldes 19 trafikolyckor, varav 14 med personskada, mellan 06.00 och 14.00 i Stockholms län. Alla olyckorna bedöms bero på snön och det hala väglaget. 

Enligt Österling beror det höga antalet olyckor till stor del bland annat på att:

  • Bilister inte tar hänsyn till att bromssträckan blir längre vid halt väglag och därför inte håller tillräckligt med avstånd till bilarna framför.
  • Att man har för dåliga däck. 

Han uppmanar också till att hålla sig borta från vägarna.

– Resor som kan vänta till några dagar senare ska man undvika helt och hållet, avslutar Ola Österling.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!