Här kan frivilliga testa livet bakom galler – hundratals ansökningar
Fängelset ligger i västra Zürich. - Foto: Gaetan Bally/TT

Här kan frivilliga testa livet bakom galler – hundratals ansökningar

Är du sugen på att pröva att leva i en häktescell i några dagar? Ett fängelse i Zürich, Schweiz, erbjuder frivilliga att testa de nya lokalerna innan anstalten slår upp portarna för riktiga fångar.


Skulle du frivilligt leva som en fånge i en dag eller två? Eller kanske till och med i fyra dagar? Hundratals människor är villiga att göra det i den schweiziska staden Zürich, och har anmält sig för att delta i ett slags öppet hus för ett nytt fängelse, innan anläggningen tar emot sina första fångar, rapporterar ABC News.

Det är fortfarande oklart exakt hur testrundan kommer gå till, men den kommer äga rum mellan 24 till 27 mars. 

Enligt myndigheter i Zürich har de bara senaste veckan fått in 832 ansökningar, men ännu är det inte fastställt hur många som kommer få delta. De utvalda volontärerna måste bo på orten och vara minst 18 år gamla. 

Skulle du vilja sova här? Foto: Gaetan Bally/TT

Kroppsvisitering är frivillig

De tillfälliga inhopparna kommer inte behöva betala, och inte heller få betalt, för att delta i fängelsets generalrepetition, och de kommer behandlas precis som riktiga fångar i vissa avseenden. Bland annat kommer de få testa maten, genomgå intagningsprocedurer samt testa fängelsets gård. 

Mobiler och all annan elektronik måste lämnas utanför fängelset, precis som i verkligheten. Alla deltagare kommer också behöva genomgå en säkerhetskontroll likt på en flygplats, men kroppsvisitering är dock frivilligt. 

Volontärerna kommer också ha ett “stoppord” som de kan säga till personalen för att bli utsläppta direkt, ifall de får kalla fötter eller inte pallar trycket. 

Anstalten ligger i västra Zürich. Foto: Gaetan Bally/TT

Vill visa yrket från dess bästa sida

Projektets syfte är att testa de nya lokalernas kapacitet, service och verksamhet, men även för att utvärdera hur samarbetet med andra myndigheter som polis och åklagare fungerar. Myndigheterna hoppas även att det ska ge kriminavårdarna den respekt yrket förtjänar. 

"Det finns så många skräckhistorier om livet i fängelse och om det krävande jobb som personalen utför dagligen att vi ville ta den här möjligheten för att visa hur vi verkligen arbetar – och hur mycket professionalism och erfarenhet som krävs för att jobba med intagna”, säger Marc Eiermann, anstaltschef, i en skriftlig kommentar, enligt ABC News.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!