Här är råvarorna som påverkas av Rysslands invasion av Ukraina.
Här är råvarorna som påverkas av Rysslands invasion av Ukraina. - Foto: Mikhail Klimentyev/TT, Unsplash

Dessa ryska råvaror är Europa mest beroende av

Att Rysslands invasion av Ukraina haft enorm effekt på råvarupriserna i Europa är givet. Kostnaderna blir allt högre på varor såsom majs och vete, men vilka andra råvarupriser kan komma att skjuta i höjden?


Att bensinpriset chockhöjts till följd av Vladimir Putins invasion av Ukraina har väckt reaktioner runt om i landet. Detta till följd av den oljekris som kan komma att utlösas, vilket kan orsaka en ransonering av bensin i Sverige.

Under tisdagen meddelade USA:s president Joe Biden att landet numera förbjuder import av både gas och olja från Ryssland, i hopp om att andra länder tar efter. Detta kan komma att påverka Ryssland ekonomi, eftersom 60 procent av landets exportintäkter redan 2019 bestod av olja och gas. Råvarorna utgjorde 39 procent av statens totala intäkter.

Bildkälla: Mikhail Klimentyev/TT

Rysslands världens andra största oljeproducent

2020 var Ryssland världen andra största producent av olja, med hela 512 miljoner ton producerat resulterade det i 12,4 procent av världens totala produktion.

Detta kan komma att sätta käppar i hjulen för Europa, som i nuläget är oerhört beroende av den ryska oljan. Ryssland står för hela 27 procent av Europas import. Goda nyheter är däremot att den svenska importen av rysk olja har minskat från 54 procent till 5 procent, och istället ersatts av norsk olja.

Den ryska naturgasen

Naturgas består främst av metan och utvinns från både källor på land och under havsbotten. Den ryska naturgasen har blivit en stor diskussion på agendan för råvaror i Europa efter Rysslands invasion av Ukraina, till följd av att Tyskland stoppade öppningen av den färdigställda ledningen Nord Stream 2.

Hela 722 miljarder kubikmeter naturgas producerades av Ryssland 2020, vilket är 18 procent av den globala totalen. Samtidigt sitter Putin på mer än 40 procent av jordens naturgasreserver.

Sveriges import av rysk petroleumgas, alltså bland annat gasol, uppgick till 900 miljoner kronor.

Turligt nog nyttjar Sverige inte särskilt mycket naturgas. Endast 3 procent av den totala energianvändningen står naturgasen för, och planer på att använda norsk naturgas är i utveckling.

Så beroende är Europa av Rysslands kol

På listan över världens största exportland av kol, hamnar Ryssland på tredje plats. 2020 producerade landet 398 miljoner ton, vilket resulterade i 5,3 procent av den globala produktionen. De är samtidigt världens sjätte största producent av kol.

Europa är beroende av Rysslands kol, då hela 47 procent av det importerade kolet kom från Ryssland. Sverige importerar dock kol till järn-och stålindustrin från Australien, och förra året importerades kol för 800 miljoner kronor från Ryssland till Sverige.

Sverige står för 96 procent av all rysk etanol

Vad som skiljer Sverige från resterande europeiska länder är beroendet av den ryska etanolen. 20 procent av totalt 375 000 kubikmeter etanol importerades till Sverige, och vårt avlånga land stod för hela 96 procent av all rysk etanol som EU importerade 2020, rapporterar NyTeknik.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!