Vladimir Putin tillsammans med Sergej Ivanov och Igor Sechin.
Vladimir Putin tillsammans med Sergej Ivanov och Igor Sechin. - Foto: Mikhail Klimentyev/TT och Alexei Druzhinin/TT

Putins innersta krets – oligarkerna som är måltavlor för sanktionerna

En tidigare KGB-chef, chefen för en diamantgruva och en vice premiärminister. Det är några av de ryska oligarker som fått sina tillgångar frysta genom sanktioner från västvärlden till följd av Rysslands invasion av Ukraina.


Den 24 februari gick ryska trupper, på order av president Vladimir Putin, in i det nu krigsdrabbade Ukraina. Läs allt vi vet om konflikten här. 

Samma dag gick USA:s president Joe Biden ut i ett tal till nationen från Vita huset och annonserade ett flertal sanktioner mot en handfull av oligarker nära Vladimir Putin. 

De har lyxjakter i Medelhavet på somrarna, åker till sina våningar i London för att shoppa och göra affärer  och deras barn går i internationella skolor i västvärlden. Det är Putins innersta krets, oligarkerna som har flyttat enorma förmögenheter och gömt dem. USA och EU riktar sanktioner mot vissa av dem och miljardärerna beläggs med inreseförbud och alla deras tillgångar stryps.

"Gamla KGB-polare"

Listan över oligarker som senast offentliggjordes skiljer sig jämfört med tidigare då mer "normala affärsmän" sanktionerats menar William Cortney, tidigare amerikansk ambassadör i Kazakhstan och Georgien, enligt CNBC. 

”Det här är gamla KGB-polare”, säger Cortney enligt CNBC. ”De har mer inflytande över policybeslut, sådana beslut som har lett till invasionen av Ukraina”.

Ryska oligarkerna – Joe Bidens måltavlor för sanktionerna 

“Eliten nära Putin fortsätter att utnyttja sin närhet till den ryska presidenten för att plundra den ryska staten, göra sig själv rika och höja sina familjemedlemmar till några av de högsta maktpositionerna i landet på det ryska folkets bekostnad”, säger USA:s finansdepartement i ett uttalande. Det här är de oligarker som Biden och USA har siktet inställt på. 

Sergei Sergeevich Ivanov, son till Sergei Borisovich Ivanov 

Sergej Borisovich Ivanov är en av Putins närmaste allierade som tidigare var chef för presidentens verkställande kontor och vice premiärminister och försvarsminister. Därefter blev han presidentens representant för miljöskydd, ekologi och transport. Han tjänstgjorde tillsammans med Putin i KGB, och är en permanent medlem i det ryska säkerhetsrådet. 

Hans son, Sergej Sergeevich Ivanov, är vd för det statsägda diamantföretaget Alrosa samt sitter i styrelsen för en av Rysslands största banker, Gazprombank. 

Dmitry Medvedev, Sergei Ivanov och Vladimir Putin. Foto: Misha Japaridze/TT

Andrej Patrusjev, son till Nikolaj Platonovitj Patrusejev 

Även Nikolaj Patrusjev tjänstgjorde i KGB tillsammans med Putin och blev senare chef för den ryska säkerhetstjänsten, och sanktionerades redan år 2018. Patrusjev är idag sekreterare i det ryska säkerhetsrådet. Han är en av dem som misstänks vara inblandad förgiftningen av Alexander Litivinenko, en före detta rysk underrättelsetjänsteman som bytte sida. 

Andrej Patrusjev har haft ledande positioner inom Gazprom Neft, Rysslands tredje största oljeproducent. 

Ivan Igorevitj Sechin, son till Igor Ivanovitj Sechin 

Igor Sechin är vd och styrelseordförande för Rosneft, ett av världens största oljeföretag. Han har också varit vice premiärminister mellan 2008 och 2012. Den tidigare sovjetiska tolken inom militären hjälpte också till att säkra en affär på 16 miljoner dollar med BP, vilket gav det tyska företaget 5 procent av oljebolagets aktier. Hans son, Ivan Sechin, ska vara en högt uppsatt biträdande chef på Rosneft. 

Igor Sechin och Vladimir Putin. Foto: Alexei Nikolsky

Alexander Aleksandrovitj Vedyakhin 

Han är förste vice ordförande för styrelsen Sberbank, Rysslands största finansiella institution. 

Yuriy Aleksejevitj Solovjev

Han är en högt uppsatt chef på VTB Bank, Rysslands näst största finansinstitut, som sanktionerades i samband med invasionen. Han har tidigare arbetat för Lehman Brothers och Deutsche Bank i London.  Solovjev är styrelseordförande i fotbollsklubben Dynamo Moskva.

Galina Olegovna Ulyutina 

Galina Olegovna Ulytina är Solejevs fru som tidigare har anklagats misstänkt för att vara inblandad i så kallade “gyllene pass”. Det är medborgarskap i utbyte mot investeringar.

Oligarkerna som drabbas av Storbritanniens sanktioner 

Även Storbritannien införde sanktioner mot fem banker och tre ryska oligarker efter att den ryska presidenten Vladimir Putin erkänt utbrytarområdena Donetsk och Luhansk som självständiga och senare angrepp mot Ukraina. 

Gennady Timchenko 

Gennady Timchenko är en nära vän till Putin sedan tidigt 90-tal. Han är en av de stora aktieägarna i Bank Rossiya, en av bankerna som omfattas av Storbritanniens sanktioner. Timachenko är en av Rysslands rikaste män som ryktas vara god för över 18 miljarder pund. Han är ordförande i den ryska ishockeyligan KHL, och är även president i en av klubbarna, SKA St Petersburg. 

Gennady Timchenko till höger. Foto: Sergei Chirikov

Boris Rotenberg

65-åringa Boris Rotenberg är barndomsvän med Vladmir Putin och är enligt Forbes god för över en miljard dollar. Rotenberg är bland annat delägare i SMP Bank och SGM-gruppen. 

Boris Rotenberg och president Vladimir Putin har sparrats ihop under judoträningar, och brukar även spela ishockey tillsammans. Rotenberg är idag vice ordförande det ryska judoförbundet. 

Igor Rotenberg

Igor Rotenberg är son till Arkady Rotenberg och brorson till Boris Rotenberg. Han kontrollerar borrningsföretaget Gazprom Bureniye samt har tillgångar som enligt Forbes är värda cirka en miljard dollar.  Även han är delägare i SGM-gruppen.

När USA införde sanktioner mot Arkady Rotenberg 2014 köpte sonen Igor delar av sin pappas aktier.

Källor: CBNC, AftonbladetDagens PS och SvD

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!