Bild på polisen vid mordplatsen. Genrebild på Solna tingsrätt.
Den dömda 18-åringen var sedan tidigare känd av polisen, vilket bidrog till att han med säkerhet kunde identifieras. - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Jonas Ekströmer/TT

Fängelsestraff för dödskjutning i Husby

En av de fyra män som åtalats för dödskjutningen på en 28-årig man i Husby förra året döms till nio år och tio månaders fängelse. De tre andra männen frikänns då tingsrätten anser att det inte finns tillräckligt med bevis för en fällande dom.


Det var den 31 maj förra året som den 28-åriga mannen sköts till döds av två maskerade män. Mordet begicks mitt på ljusa dagen i närheten av torget i Husby centrum och enligt domen befann ett flertal personer sig på platsen.

Agerade tillsammans

Fyra unga män i åldrarna 17 till 20 år åtalades för sin inblandning i skjutningen. Två av männen åtalades för att gemensamt ha begått mordet. De åtalades även för att ha utsatt andra personer, som befann sig på platsen vid mordet, för livsfara eller fara för svår kroppsskada.

De andra två männen åtalades för mord, alternativt medhjälp till mord. Enligt domen ska de ha hållit offret under uppsikt och informerat de utpekade gärningsmännen om var han befann sig. 

Fångades på polisens övervakningskameror i Husby

Gärningsmännen jagade även mordoffret på eldrivna cyklar bara en kort stund innan skottlossningen. Denna händelse fångades på polisens övervakningskameror och bidrog till att den dömda mannen kunde identifieras trots att han var maskerad.

Den 28-åriga mannen sköts till döds mitt på ljusa dagen i centrala Husby 31 maj 2021. Foto: Sofia Ekström/SvD/TT

Mordet på 28-åringen var planerat

Idag föll domen vid Solna tingsrätt. En av de fyra åtalade männen döms för mordet på den 28-åriga mannen. Mannen döms också för att ha utsatt två andra personer för livsfara eller fara för svår kroppsskada.

Mordet var, enligt domen, relativt noga planerat. Tingsrätten anser också att mordet haft karaktär av avrättning eftersom offret inte hade möjlighet att komma undan gärningsmännen på grund av deras numerära överläge. Den nu dömda 18-åringen är även en del av ett kriminellt nätverk och tingsrätten anser att mordet har kopplingar till detta.

– Några förmildrande omständigheter finns inte. Med hänsyn till den åtalades ålder vid gärningen, 18 år, uppgår straffvärdet till tio års fängelse. På grund av att han har varit häktad med restriktioner i drygt åtta månader sätts straffet ned till nio år och tio månader, säger rättens ordförande Margareta Molin Stenberg, i ett pressmeddelande.

Tre män frias för mord - finns inte tillräckligt starka bevis

Den andra unga mannen som pekats ut som en av gärningsmannen, och den som skjutit offret, frikänns. Tingsrätten anser att han inte har kunnat pekas ut med tillräcklig säkerhet och att övrig bevisning mot mannen inte heller håller för en fällande dom. 

Även de två männen som åtalades för att ha hållit offret under uppsikt frikänns med motiveringen att det saknas tillräckligt starka bevis mot männen. 

Enligt domen anser tingsrätten att det inte är helt klarlagt hur de ska ha kommunicerat med gärningsmännen och att det därför inte går att styrka att de faktiskt höll koll på offret och informerade männen som sköt honom om var han befann sig.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!