Detta är din plikt – om kriget kommer till Sverige
Detta är din plikt – om kriget kommer till Sverige - Foto: Johan Nilsson/TT, Petra Älvstrand/TT

Detta är din plikt – om kriget kommer till Sverige

Sverige har inte varit i krig sedan 1814 – men om det värsta skulle ske finns det tre plikter vilket alla som kan och är mellan 16 och 70 år ska kunna bidra till. Det förväntas av oss medborgare om kriget kommer.


Rysslands invasion av Ukraina har pågått sedan förra torsdagen. Nyheter24 har rapporterat om kriget och här är allt vi vet

Oro för krigets fortsättning stiger och många undrar vad den ryske presidenten Vladimir Putins nästa drag är.

Om det värsta skulle ske finns det tre plikter vilket alla som kan och är mellan 16 och 70 år ska kunna bidra till – och det förväntas av oss medborgare om kriget kommer.

Hur är säkerhetsläget i Sverige?

Under tisdagskvällen höll den svenska statsministern Magdalena Andersson (S) sitt tal till nationen där hon uttryckte hur säkerhetsläget i Sverige är och att närområdet skärpts ytterligare. 

Statsministern la vikt i den enskilde individens insatser och att "var och en av oss måste göra sitt", 

Magdalena Andersson underströk vikten av att hålla sig informerad via trovärdiga källor, att inte sprida information om Sveriges försvar eller desinformation samt att folket bör stötta varandra. 

Det är Sveriges försvarsstrategi vid krig

Om det pågående krigets omfattning skulle eskalera och omfatta fler nationer än Ryssland och Ukraina beslutar Sveriges regering om det krävs höjd beredskap.

Den samlade försvarsstrategin som Sverige har för att möta krig och krigsfara är Totalförsvaret som består av två delar – den militära och den civila. 

"Alla har en skyldighet att bidra och alla behövs"

Båda delarna styrs av lagen om totalförsvarsplikt och innefattar att samtliga medborgare mellan 16 och 70 behöver bidra. 

– Alla har en skyldighet att bidra och alla behövs, säger Magnus Dyberg-Ek, strateg på avdelningen för krisberedskap och civilt försvar vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), till Göteborgsposten.

Vad detta betyder i klartext styrs dock av den specifika situationen. 

De olika plikterna vid krig och krigsfara

Bland de tre olika plikterna finns det olika behov: Värnplikt inom Försvarsmakten, civilplikt som regeringen beslutar om allmän tjänsteplikt, som innebär tjänstgöring inom verksamhet som måste fungera vid krigs och krigsfara. 

För den enskilde personen kan detta innebära att man fortsätter på sitt vanliga jobb, arbetar inom en frivilligorganisation eller får i uppgift av Arbetsförmedlingen att utföra arbeten som kan anses särskilt viktiga för totalförsvaret. 

Vilka olika funktioner som är samhällsviktiga under krig finns det ingen lista över. Det finns dock verksamheter som identifierats som särskilt viktiga i förberedelserna.

Områden som ordning och säkerhet, skydd av civilbefolkningen, hälso- och sjukvård, livsmedel och dricksvatten, finansiell beredskap, transporter, energiförsörjning samt elektroniska kommunikationer och post innefattar de områden som behöver stärkas. 

Hur blir man aktuell för värnplikt eller civilplikt?

Man måste första ha blivit både uttagen och utbildad för att vara aktuell för värnplikt eller civilplikt. 

Michael Malm på Försvarsmaktens totalförsvarsavdelning förklarar vad som förväntas av oss som bor i Sverige vid krig och krigsfara. 

– Att alla som kan och är mellan 16 och 70 år ska kunna bidra till någon av de tre plikterna. Sedan genom att inte sprida rykten. Vi är lite tillbaka till det klassiska "En svensk tiger", att inte vara en nyttig idiot och sprida rykten och bilder som någon annan har planterat in, säger Michael Malm till GP. 

"Alla bör ta sitt ansvar" 

Camilla Eriksson, som forskar på frågor om samhällets säkerhet vid Totalförsvarets forskningsinstitut FOI, föreslår att varje enskild medborgare redan nu ska tänka igenom sin hemberedskap, ta del av MSB:s information och överväger att gå en av de utbildningar som Civilförsvarsförbundet eller Lottakåren erbjuder. 

Michael Malm har stor tilltro det svenska systemet och menar att det klarar mer än många tror. 

När det kommer till plikten är han dock tydlig och understryker att alla ska fundera innan på vad de kan behövas göra. Han menar att alla bör ta sitt ansvar och se till att hjälpa andra, skriver GP

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Per Anger-priset till kambodjansk fackledare

Kriminella använder Foodoras kläder vid brott

Matleverantören Foodoras kläder och väskor utnyttjas gång på gång av kriminella som förklädnad när de begår brott, visar P4 Göteborgs granskning.

Glatt på Asienbörserna

De ledande börserna inledde alla torsdagshandeln i dur i ett läge där investerarna ändå fortsatt håller ett vakande öga på händelseutvecklingen i Mellanöstern.

Stopp för fler hotell i Amsterdam

1 timme sedan
Den som vill bygga nya hotell gör bäst i att söka sig någon annanstans än till Amsterdam.

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

2 timmar sedan
Den assyriske biskop som knivhöggs vid ett dåd i en kyrka i västra Sydney tidigare i veckan meddelar att han förlåter den som attackerade honom.

Explosion i Trelleborg

2 timmar sedan
Någon form av explosion har skett vid en bostadsföretags lokal i ett bostadsområde i östra Trelleborg. Det hela utreds som misstänkt allmänfarlig ödeläggelse, skriver polisen på sin hemsida.