Genrebild på Sverige och Europas flaggor. Genrebild på svensk militär.
Endast 65 av Sveriges 290 kommuner har rapporterat att de har krigsplacerat sin personal till Plikt-och prövningsverket. - Foto: Henrik Montgomery/TT och Pontus Lundahl/TT

Här är de 65 kommuner som har krigsplacerat sin personal

Vid höjd beredskap ska alla viktiga verksamheter i Sverige kunna fungera. Landets kommuner är skyldiga att planera inför ett sådant scenario, ändå är det bara drygt 65 av 290 kommuner som har krigsplacerad personal.


Blickarna har riktats mot Sveriges totalförsvar sen Rysslands invasion av Ukraina. Totalförsvaret är könsneutralt och alla kvinnor och män mellan 16 och 70 år i Sverige har totalförsvarsplikt.

Sveriges könsneutrala totalförsvarsplikt är relativt unik, av de andra nordiska länderna är det bara Norge som har ett liknande system, rapporterar SVT.

Totalförsvarsplikten består av tre delar

I dagsläget är en av totalförsvarets tre plikter aktiva.

De som har gjort värnplikt är placerade i försvarsmaktens krigsorganisation och det är alltså den här plikten som är aktiv. Tidigare har man även utbildat i civilplikt för att kunna säkerställa att det fanns kompetenta ammunitionsröjare och brandmän, den här plikten är dock vilande idag.

Den tredje plikten är allmän tjänsteplikt. Än så länge är denna plikt inte aktiv men fattar regeringen beslut om höjd beredskap skulle även denna plikt kunna komma att aktiveras.

Vad är allmän tjänsteplikt?

För de flesta innebär det att grundregeln är att man fortsätter att gå till sitt jobb eller skola. Är man anställd på en kommun, myndighet eller annan typ av viktig organisation och är krigsplacerad så har man en skyldighet att utföra den uppgift som man blivit tilldelad.

Skulle det råda personalbrist inom en viss verksamhet kan Arbetsförmedlingen få i uppgift att peka ut lämpliga individer som kan arbeta inom den verksamheten istället.

Christina Malm, generaldirektör på Plikt- och prövningsverket, säger dock till SVT att det aldrig kommer att bli aktuellt för någon som inte har minst en grundutbildning i värnplikt att delta i väpnad strid.

Det är bara de som tidigare har en grundutbildning med värnplikt som har en skyldighet att delta i väpnad strid. Foto: Pontus Lundahl/TT

Sverige har nedmonterat sitt totalförsvar – levde i tron på evig fred

Jessica Appelgren, analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, säger till SVT att Sverige under 1990-talet och en bit in på 2000-talet började nedmontera totalförsvaret och gjorde sig av med stora delar av beredskapslagret. Hon menar att man levde i tron om evig fred.

Det tankesättet ändrades dock när Ryssland tog Krim i besittning. Det säkerhetspolitiska läget i Europa förändrades och regeringen valde att återuppta planeringen för totalförsvaret.

Komplicerat arbete att väcka totalförsvaret

Endast 65 av Sveriges 290 kommuner har rapporterat till Plikt-och prövningsverket att de har krigsplacerat sin personal. Detta trots att det är varje kommuns skyldighet att planera för att viktiga verksamheter ska kunna fungera vid höjd beredskap.

Appelgren berättar att arbetet med att väcka totalförsvaret är pågående men att det kommer med nya förutsättningar som komplicerar arbetet något. Tidigare var det staten som till största del drev de samhällsviktiga verksamheterna. Idag drivs mycket av den verksamheten av privata aktörer.

Det innebär att man numera behöver förhålla sig till flera aktörer istället för en enda, vilket också gör arbetet med att väcka totalförsvaret lite mer komplicerat, säger Appelgren till SVT.

Enligt Plikt-och prövningsverket är det totalt cirka 33 000 personer som är krigsplacerade runt om i landet. Det här är de kommunerna som har krigsplacerat sin personal, listan inkluderar kommuner och räddningstjänster som bedrivs av kommunen. Bedrivs räddningstjänsten av en gemensam nämnd så är det värdkommunen som räknas.

  1. Arboga kommun
  2. Arvidsjaurs kommun
  3. Bodens kommun
  4. Borgholms kommun
  5. Borås Stad
  6. Båstads kommun
  7. Degerfors kommun
  8. Eksjö kommun
  9. Eskilstunas kommun
  10. Fagersta kommun
  11. Falköpings kommun
  12. Finspång kommun
  13. Flens kommun
  14. Gislaveds kommun
  15. Göteborgs stad
  16. Habo kommun
  17. Hallsbergs kommun
  18. Hallstahammars kommun
  19. Haparanda kommun
  20. Heby Kommun
  21. Herrljunga kommun
  22. Hylte kommun
  23. Höganäs kommun
  24. Höör kommun
  25. Jönköping kommun
  26. Kalix kommun
  27. Kiruna kommun
  28. Knivsta kommun
  29. Kristianstads kommun
  30. Kungsörs kommun
  31. Köpings kommun
  32. Laholms kommun
  33. Landskrona stad
  34. Lidköping
  35. Markaryds kommun
  36. Mjölby kommun
  37. Mora kommun
  38. Motala kommun
  39. Munkedals kommun
  40. Norbergs kommun
  41. Nordanstigs kommun
  42. Nordmalings kommun
  43. Norrtälje kommun
  44. Oxelösund kommun
  45. Simrishamn kommun
  46. Skurups kommun
  47. Smedjebackens kommun
  48. Sotenäs kommun
  49. Stockholms stad
  50. Strängnäs kommun
  51. Strömstads kommun
  52. Surahammars kommun
  53. Svalöv kommun
  54. Svedala Kommun
  55. Sävsjö kommun
  56. Tomelilla kommun
  57. Torsby kommun
  58. Torsås kommun
  59. Trelleborgs kommun
  60. Trosa kommun
  61. Ulricehamns kommun
  62. Umeå kommun
  63. Uppsala kommun
  64. Vellinge kommun
  65. Vilhelmina kommun
  66. Vännäs kommun
  67. Värnamo kommun
  68. Västerviks kommun
  69. Västerås stad
  70. Åstorp kommun
  71. Älmhult kommun
  72. Ödeshögs kommun
  73. Örnsköldsviks kommun
  74. Övertorneå kommun
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!