Bild på ukrainska flyktingar i Polen. Genrebild på en buss.
Det har varit en stor utmaning att fylla de svenska bussarna i Polen. Bilden till vänster är bilder på ukrainska flyktingar i Polen, bilden till höger är en genrebild. - Foto: Ola Torkelsson/TT och Kenny Bengtsson/Svd/TT

Flyr kriget i Ukraina – vill inte till Sverige

Flera svenskar har åkt till Polen för att erbjuda Ukrainska flyktingar skjuts till Sverige, men det har varit svårt att fylla de svenska bussarna. En förvrängd bild av gängkriminaliteten och Rysslands flygningar över Gotland ligger bakom tveksamheten.


Kriget i Ukraina har skapat stort engagemang världen över och många svenskar bidrar med volontärarbete både hemma i Sverige och på plats i Ukraina och Polen. 

Bland annat så har Nyheter24 pratat med svenske Jesper Söder som är på plats för att strida i Ukraina.

David Lindqvist, vd på småländska Flexbuss var en av de första som ordnade så att bussar kunde åka till Polen och ta Ukrainska flyktingar till Sverige. Även i Malmö har initiativtagare ordnat med busstransport mellan Polen och Sverige för ukrainska flyktingar.

Men att fylla de svenska bussarna har varit en utmaning för volontärteamen, det skriver både SVT och Expressen.

Skrämdes av Rysslands flygningar över Gotland

Lindqvist berättar för SVT att många av de ukrainska flyktingarna inte hade så mycket kunskap om Sverige, och de fick lägga ned mycket tid på att få ukrainarnas förtroende. 

Men när nyheten kom om att Ryssland hade kränkt det svenska flygrummet blev flera av flyktingarna rädda och valde att åka till andra länder istället. Totalt tog det Lindqvist och hans team tre dagar att fylla den första bussen.


Ukrainska flyktingar oroas av Sveriges gängkriminalitet

Många ukrainare vill stanna så nära Ukraina som möjligt, i hopp om att kunna återvända till sitt hemland så snart som möjligt. Andra var tveksamma till att åka till Sverige av andra anledningar, skriver Expressen.

Sverige används i många utländska medier som ett varnande exempel för sprängdåd och brott där skjutvapen varit involverade. Enligt siffror från Brå så har skjutvapenvåldet i Sverige ökat sedan mitten av 00-talet, till skillnad från resten av Europa där det har minskat.

Enligt en av personerna som är en del av volontärteamet från Malmö, berättar att det tog en stunds diskussion med vissa av ukrainarna innan de bestämde sig för att följa med bussen till Malmö.

Han säger att många av ukrainarna inte vill till Sverige på grund av att de har en "förvrängd" bild av gängkriminaliteten här. Han ger ett exempel på en man som trodde att han hade hoppat på bussen till Tyskland. När mannen fick reda på att bussen var på väg till Sverige krävde han att bli avsläppt. 

Han säger också till tidningen att de tror att Sverige att det är ett maffialand där folk blir dödade dagligen och att Malmö, i synnerhet, är en väldigt farlig stad.

Rysslands flygningar över Gotland skrämde bort många ukrainska flyktingar som skulle ha suttit på en buss till Sverige. Foto: Ola Torkelsson/TT

En en annan bild av Sverige sprids på sociala medier

Det börjar dock bli lättare att fylla de svenska bussarna. Lindqvist säger till SVT att han tror att det beror på att ukrainarna får mer kunskap om Sverige via de flyktingar som har kommit hit.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!