Jesper Söder är på plats i Ukraina.
Jesper Söder är på plats i Ukraina. - Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT och Privat

Jesper, 31, är på plats för att strida i Ukraina: "Hemskt"

Svenske Jesper Söder, 31, är en av tusentals människor som rest till Ukraina för att kriga mot ryska trupper. Nu berättar han för Nyheter24 om känslorna efter att ha anlänt i det krigshärjade landet.
– Jag är både ledsen och arg, säger han.


Ett fullskaligt krig pågår i Ukraina sedan Ryssland, på order av president Vladimir Putin, invaderade landet den 24 februari. Här kan du läsa om krigets utveckling.

När Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vädjade om internationell hjälp, från personer med stridserfarenhet, var svenske Jesper Söder, 31, en av de som bestämde sig för att lämna tryggheten för att kriga mot ryska trupper.

Jesper Söder lämnade Trollhättan för Ukraina

När Nyheter24 pratade med Jesper Söder i början av mars hade han just bestämt sig för att åka från flickvän och bonusson i Trollhättan för att bli del av en internationell brigad i Ukraina.

– Att inte stå upp för Ukraina när det som sker just nu sker, det är fel, sade han då.

Läs hela intervjun här. 

Jesper Söder: "Hemskt rent ut sagt"

Nu har Jesper Söder anlänt i Ukraina, där han inväntar fler soldater som ska gå med i brigaden.

– Vi som är här ska vara redo att agera snabbt om det behövs, säger han till Nyheter24, och fortsätter att berätta om hur han nu, väl på plats, ser på sitt beslut att åka:

– Jag känner att mitt beslut att åka ner var rätt. Men man är givetvis orolig för att situationen är så himla svår för folket här nere. Hemskt, rent ut sagt. 

"Både arg och ledsen"

Vidare berättar Jesper Söder om de starka känslor som han upplevt sedan han kom till Ukraina.

- Det går inte att beskriva med ord, utan jag är både ledsen och arg för man lider verkligen med barnen här nere och vädret är inte till deras eller vår fördel på grund av den svåra kylan. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!