Om krisen kommer till Sverige brister beredskapen gällande livsmedel.
Om krisen kommer till Sverige brister beredskapen gällande livsmedel. - Foto: Johan Nilsson/Anders Wiklund/TT

Sverige saknar krisberedskap: “Svält kan bli en realitet”

Just nu saknar Sverige både lager av livsmedel samt en plan på hur maten ska fördelas om krisen eller kriget kommer. Nästan hälften av alla kommuner saknar en beredskapsplan och Livsmedelsverket varnar för att landet kan drabbas av svält.


Med anledning av det pågående kriget i Ukraina, som utlöstes när Ryssland invaderade landet den 24 februari, har medvetenheten om krisberedskap höjts. Svenskarna preppar vatten, mat och överlevnadsutrustning inför en eventuell kris.

Vill du veta vad du bör ha hemma om krisen eller kriget kommer? Läs mer här

Om det blir kris saknas livsmedel: “Svält kan bli en realitet i Sverige”

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) rekommenderar att lagra förnödenheter så att man skulle klara sig i en vecka. Det kan vara av yttersta vikt att lagra dessa livsnödvändigheter, eftersom Sverige inte har något beredskapslager vad gäller livsmedel.

“Vid en säkerhetspolitisk kris i Sveriges närområde, under höjd beredskap eller krig kan tillgången på mat minska och svält kan bli en realitet i Sverige.” skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande i slutet på 2021. 

Livsmedelsverket menar att det behövs en strategi för hur mat ska hanteras om det skulle bli krisläge i Sverige, som i dagsläget inte existerar. 

Foto: Johan Nilsson/TT

Nästan hälften av alla kommuner har ingen beredskap

Livsmedelsverket uppger även att det finns stora brister i beredskapen inom skola samt vård och omsorg. Flera kommuner har nämligen ingen plan gällande livsmedel om det skulle bli en kris. Under hösten 2021 var det enbart sex av tio kommuner som hade beredskapsplaner.

Det är dock en ökning från den tidigare undersökningen 2018, då Livsmedelsverket fann att bara fyra av tio kommuner hade planer för livsmedel för skolor och omsorgsintitutioner. En teori är att antalet kommuner ökat på grund av pandemin som belyst behovet av beredskap för kriser.

“Det är positivt att fler ser över sin beredskap. Barn och sköra måste få mat. Därför behöver fler kommuner jobba med sin måltidsberedskap”, säger Emelie Eriksson på Livsmedelsverkets Kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg i pressmeddelandet.

Foto: Johan Nilsson/TT

Nu kan matpriserna höjas

Livsmedelsverket menar dock att det just nu inte finns några risker för att Rysslands invasion av Ukraina ska påverka tillgången på mat i Sverige. 

De belyser dock att somliga produkter kan ta slut när många gör stora inköp av samma varor och att den höga efterfrågan också kan leda till högre priser i matbutikerna. Eftersom butikernas lager inte heller är anpassade efter ett krisläge är det upp till enskilda individer att förbereda sig inför en eventuell kris.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!