- Foto: Adam Ihse/TT och Pontus Lundahl/TT

Det händer om du vägrar tjänstgöra – om det blir krig i Sverige

Skulle det värsta ske och Sverige faktiskt hamnar i krig, finns det tre plikter vilket alla som kan och är mellan 16 och 70 år ska kunna bidra till. Men vad händer egentligen om man vägrar?


Sverige har inte varit i krig sedan 1814, men om det värsta skulle inträffa är alla som bor i Sverige och är mellan 16 och 70 år totalförsvarspliktiga. Det innebär att, om de behövs, är de skyldiga att delta i verksamhet som krävs för att förbereda Sverige för krig. 

Det här är din plikt – om kriget kommer till Sverige 

Inom lagen om totalförsvarsplikt finns tre olika former för hur man kan tjänstgöra; värnplikt, civilplikt och allmän tjänsteplikt. Den enda av dem som är aktiverad nu är värnplikten. 

Här kan du läsa mer om vad din plikt är – om kriget kommer.

I dag är cirka 250 000 personer i Sverige krigsplacerade, bland annat personalen på 35 myndigheter och alla länsstyrelser, samt Försvarsmaktens krigsorganisation. 

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Hur vet man att man är krigsplacerad? 

Det är arbetsgivaren som fattar beslut kring krigsplacering, och det enklaste är att fråga sin arbetsgivare. De som är värnpliktiga har fått sin krigsplacering av Plikt- och prövningsverket. 

Är man krigsplacerad får man inte lämna landet, eller ens byta jobb eller avbryta sin anställning vid höjd beredskap. 

Vad händer om jag blir inkallad vid krig – men vägrar? 

Skulle det bli krig i Sverige, och du inte känner för att göra din plikt – är det faktiskt en brottslig handling. Alla som kan och är mellan 16 och 70 år ska kunna bidra till någon av de tre plikterna. 

– Vägrar man och inte infinner sig så kan man dömas för brott mot totalförsvarsplikten till böter eller fängelse i högst ett år, säger Per Andersen Helseth vid Plikt och prövningsverket till Nyheter24 och fortsätter: 

– Upp till fyra års fängelse om det anses som grovt och om det medför avsevärt men för totalförsvaret. 

Det innebär att vi alla tillsammans efter bästa förmåga ska kunna bidra till totalförsvaret. 

– Är du krigsplacerad så har du en skyldighet att tjänstgöra. Det är så det är. Och även om du inte är krigsplacerad så kan du ha en skyldighet att tjänstgöra om du blir ianspråktagen av den allmänna tjänsteplikten och då omfattas du också om lagen om totalförsvarsplikt, säger Per Andersen Helseth. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!