Bilder på ukrainska flyktingar
Regeringen vill bötfälla resebolag som släpper på ukrainska flyktingar utan giltiga id-handlingar. - Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT och Johan Nilsson/TT

Regeringen: Flyktingar måste ha giltiga pass

EU-kommissionen rekommenderar att ukrainska flyktingar ska få röra sig fritt i Europa. Trots det vill regeringen återinföra transportöransvaret, vilket innebär att resebolag som låter flyktingar utan giltiga id-handlingar att resa med dem kan bötfällas.


Det var under förra veckan som regeringen presenterade sitt förslag om att återinföra transportöransvaret och id-kontroller av folk som reser in i Sverige, rapporterar Sveriges Radio. 

Detta trots EU-kommissionens rekommendationer om att ukrainska flyktingar ska få röra sig fritt inom EU.

Kan få böter upp till 50 000 kronor

Ukrainska flyktingar ska själv få välja vilket land de vill söka skydd i, enligt EU-kommissionen. Därför uppmanar kommissionen EU-länderna att underlätta för ukrainska flyktingar att resa så att de kan söka skydd och återförenas med familjemedlemmar. 

I vanliga fall behöver ukrainska medborgare ha ett giltigt biometriskt pass för att resa inom EU, men kommissionen rekommenderar nu alltså medlemsländerna att låta ukrainare som flyr kriget att röra sig fritt inom EU även om de saknar giltiga id-handlingar.

Kommissionen skriver också i sina riktlinjer att de även uppmanas medlemsländerna att överväga att inte bötfälla reseföretag som släpper ombord ukrainska flyktingar med otillräckliga id-handlingar. Trots det föreslår regeringen att transportöransvaret ska återinföras.

Återinförs transportöransvaret kan företag som bryter mot det dömas till 50 000 kronor i böter per transporttillfälle. 

Oklart hur många flyktingar som har giltiga id-handlingar

Migrationsminister Anders Ygeman menar att id-kontroller och transportöransvar inte kommer att hindra flyktingar från Ukraina att ta sig till Sverige.

– Det är inte omöjligt för den som är ukrainsk medborgare att skaffa sig ett nytt pass på någon av de beskickningarna som finns i de länderna man först har tagit sig till, säger han till SR.

Hur många av de flyktingar som redan har anlänt till Sverige som saknar giltiga id-handlar är det ingen som vet. 

Förslaget om att återinföra id-kontroller och transportöransvaret kommer att diskuteras i riksdagen nästa vecka. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

IS uppges ha dödat syriska soldater

Sverige återlämnar kranier till Finland

Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

igår 22:08
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.