Roger Akelius är glad över att behöva skänka så mycket till hjälporganisationerna.
Roger Akelius är glad över att behöva skänka så mycket till hjälporganisationerna. - Foto: Fotograferna Holmberg/AP Photo/Petros Giannakouris/TT

Så mycket pengar kommer Roger Akelius skänka i slutet på mars

Med anledning av Rysslands invasion av Ukraina förkunnade mångmiljardären Roger Akelius att han kommer dubbla svenskarnas donationer till UNHCR och Unicef i mars. Nu avslöjar han hur stor del av hans förmögenhet som kommer skänkas till välgörenhet.


Efter Rysslands invasion av Ukraina förkunnade mångmiljardären Roger Akelius, 77, att han under mars månad kommer dubbla alla summor som svenskarna donerar till hjälporganisationerna UNHCR och Unicef.

Roger Akelius gjorde sig ett namn som skatteplanerare och 1985 sålde han sitt skattedeklarationsprogram. Därefter har han tjänat miljarder på sitt företag Akelius fastigheter, som numera heter Akelius Residential Property. Idag äger Akelius 18 000 hyreslägenheter i sju storstäder i Europa och Nordamerika.

Under flera år har Roger Akelius skänkt stora summor till välgörande ändamål, genom stiftelsen Akelius Foundation. I slutet av mars verkar det som att Akelius kommer behöva skänka en rekordsumma till förmån för hjälporganisationernas insatser i Ukraina. 

Roger Akelius har skänkt 95 procent av sin förmögenhet

Roger Akelius har tidigare avslöjat för Expressen att han har donerat 95 procent av sin förmögenhet till välgörenhet, genom stiftelsen Akelius Foundation. 

Själv har han använt runt en halv procent av sina pengar, och det som blir över efter donationerna kvarstår för stipendier och utbildning för Akelius efterkommande släktingar. Men det är inga sura miner bland barn och barnbarn enligt Roger Akelius.

– Barnbarnen jublar, och barnen tycker det är toppen. Det är ingen egoism att de hellre hade velat ha pengarna som jag ger bort, säger han till Expressen.

Foto: Adam Ihse/TT

Mångmiljonbeloppet – så mycket donerar Roger Akelius till hjälporganisationerna i slutet på mars

Nu återstår tretton dagar av mars och hittills har svenskarna donerat enorma summor pengar till välgörenhet i Ukraina. Enligt Roger Akelius beräkning kommer beloppet till UNHCR och Unicef sammanlagt överstiga 500 miljoner kronor på måndag, rapporterar Expressen. 

Eftersom Akelius stiftelse kommer spegla de donationerna tyder det alltså på att det kommer ha samlats in över en miljard kronor till de ukrainska flyktingarna, innan mars ens är slut. 

Foto: AP Photo/Kamran Jebreili/TT

Erik Johansson från UNHCR berättar för Nyheter24 att de hittills har fått in 286 miljoner kronor i mars, som kommer matchas av Akelius foundation. 

“Engagemanget för de drabbade i Ukraina är enormt”, skriver han i ett mejl.

Roger Akelius själv är mycket glad över att behöva donera det stora beloppet.

– Det är helt enormt. Jag är lycklig över att så många människor i Sverige är så villiga att hjälpa. Det är mänskligt att vara human, säger han till Expressen.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!