McDonalds målar upp en bild av att de återvinner allt material från restaurangerna, men går till rättegång för att få fortsätta skicka allt avfall till förbränning.
McDonalds målar upp en bild av att de återvinner allt material från restaurangerna, men går till rättegång för att få fortsätta skicka allt avfall till förbränning. - Foto: Foto: Erik Simander/Johan Nilsson/TT

Mcdonalds fejkade sopsortering – nu går de till rättegång

McDonalds beskriver i sin marknadsföring att de arbetar för att minska sina klimatavtryck och att allt avfall från restaurangerna återvinns. Men miljöförbundet har upptäckt att McDonalds fejkar att de återvinner.


Den populära restaurangkedjan McDonalds bedriver en rejäl hållbarhetskampanj, inte minst på sin hemsida – där de beskriver olika sätt som de anpassar sin verksamhet för miljöns skull. 

“McDonald’s arbetar för att göra restaurangbesöken mer hållbara genom att minska klimatavtrycket från verksamheten och minskad resursförbrukning.” står det på hemsidan.

Men med tanke på de senaste striderna som McDonalds valt att ta i rätten verkar deras gröna marknadsföring snarare vara en form av “greenwashing”. De går nämligen till rätten – för att slippa återvinna.

McDonalds gav sken av att sopsortera – allt hamnade i samma sopkärl

På McDonalds hemsida finns också konkreta beskrivningar av vad restaurangkedjan gör för att minska sina klimatavtryck. De skriver exempelvis att de bedriver ett kontinuerligt arbete med att förbättra sin källsortering och att målbilden är att så mycket som möjligt ska kunna återvinnas. 

“Samhället behöver gå från en linjär ekonomi till en cirkulär – så att avfall betraktas som värdefulla resurser och tas om hand på bästa miljömässiga sätt.”, skriver de och fortsätter:

“Idag återvinns allt avfall från våra restauranger och blir nytt material eller återvinns som energi”.

Foto: Erik Simander/TT

Men den bild de förmedlar om synsättet såväl som hur de faktiskt arbetar visar sig vara falsk, att döma av domslut från slutet på februari. Efter tillsyn av Ystad-Österlenregionens miljöförbund har det framkommit att McDonalds har gett sken av att återvinna, men faktiskt inte gjort det.

Miljöförbundet upptäckte att McDonalds hade separata behållare för avfall i restaurangen, men att allt sedan kastades i samma sopkärl för att skickas till förbränning. Det gäller även det avfall som sorterades av restaurangbesökarna. Trots olika inkast för olika material hamnade allt i samma kärl och skickades också till förbränning.

Det gav alltså intrycket att McDonalds sopsorterade, men så var inte fallet. 

McDonalds överklagade domen – för att inte behöva återvinna

När miljöförbundet upptäckte McDonalds tillvägagångssätt förbjöd de dem från att gå till väga på det viset. I beslutet, som Nyheter24 har tagit del av, står det även att restaurangkedjan behöver återvinna sina förpackningar samt se över hur de på annat vis kan minska sitt avfall.

Men McDonalds – trots orden om att de återvinner allt avfall och jobbar för att förbättra sin källsortering – överklagade. 

Foto: Fredrik Persson/TT

Nu har restaurangkedjan överklagat saken i flera domstolar, för att inte behöva återvinna. I den senaste domen från Mark- och miljödomstolen i Växjö, som Nyheter24 har tagit del av, frias McDonalds i Ystad från kravet på återvinning.

“Det är mycket anmärkningsvärt att McDonalds gång på gång söker göra gällande att kraven på att sortera ut förpackningar – som funnits sedan 1995 – inte gäller dem.” säger Andrea Hjärne, seniorjurist på Avfall Sverige, i ett pressmeddelande.

“Än mer anmärkningsvärt är det att Mark- och miljödomstolen gör tolkningar av lagtexten som stödjer McDonalds.” fortsätter hon.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!