Genrebild på pass och polisen
Polisen räknade ut att det skulle behövas över två miljoner nya pass i år redan i höstas. - Foto: Daniella backlund/SvD/TT och Henrik Montgomery/TT

Polisen förutspådde långa passköer – redan i höstas

Polisen visste redan i höstas att över två miljoner svenskar skulle behöva nya pass i år. Trots det vidtog polismyndigheten åtgärder först i tisdags, flera veckor efter att det höga trycket på passexpeditionerna lett till månader långa väntetider.


Efter coronapandemin är det många svenskar som är sugna på att resa utomlands. Men det är också många svenskar som är i behov av nytt pass. 

Detta har lett till extremt högt tryck på landets passexpeditioner och på vissa ställen i landet är väntetiderna flera månader långa. Läs mer om det här.

Nu visar uppgifter, som DN tagit del av, att polisen hade kunnat vidta åtgärder för att undvika de långa passköerna redan i höstas.

Behövs över två miljoner nya pass

Enligt uppgifter hade polisen räknat med att det skulle behövas över två miljoner nya pass i år redan i höstas. Trots detta var det först i tisdags de agerade och stärkte upp bemanningen. Detta veckor efter att passköerna blivit flera månader långa och personer börjat boka upp tider och sälja dessa dyrt på sociala medier. 

Polisen uppger själva att anledningen till att de inte har agerat tidigare var för att de hade förväntat sig en långsammare upptrappning av antalet ansökningar.

– Vi räknade med att man successivt skulle släppa på restriktionerna i och med pandemin, säger Magnus Roglert, enhetschef på Polisens rättsavdelning, till tidningen.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.

Stort kärnkraftverk tar steg mot återaktivering

Den japanska kärnkraftsoperatören Tepco har begärt tillstånd för att börja lasta kärnbränsle vid kärnkraftverket i Kashiwazaki-Kariwa i ett steg mot en eventuell återaktivering, rapporterar internationella medier.

Kina slopar strafftullar på australiskt vin

1 timme sedan
Kina slopar strafftullar på australiska viner, enligt Kinas handelsdepartement. Beslutet är en följd av att de två länderna börjat närma sig varandra i det utdragna handelsbråk som präglat relationen i flera år.