Bild på ukrainska flyktingar i Nynäshamn. Genrebild på polis.
Polisen är på plats vid färjeterminalen i Nynäshamn för att stoppa eventuella försök att utnyttja ukrainska flyktingar. - Foto: Claudio Bresciani/TT

Polisinsats ska förhindra att ukrainska flyktingar utnyttjas

Kvinnor och barn som har flytt kriget i Ukraina är särskilt sårbara för att bli utnyttjade. Nu jobbar svensk polis förebyggande med att motverka människohandel med ukrainska flyktingar.


Frivilligorganisationer och poliser på plats vid färjeterminalen i Nynäshamn vittnar om att “ljusskygga” personer och "fula gubbar" rör sig vid platsen och försöker få in ukrainska flyktingar i sexhandel, rapporterar Sveriges Radio. 

Polisen jobbar förebyggande

Enligt polisen kan det handla om personer med brottsliga avsikter och har därför inlett en särskild insats för att upptäcka personer som falskeligen utger sig för att hjälpa ukrainska flyktingar. 

– Det är allt ifrån att bjuda hem personer eller låta dem bo hemma och vilja ha betalt i natura, till större nätverk som håller på med ren människohandel, säger Daniel Löfgren, insatsledare hos Stockholmspolisen, till SVT.

Det kan också röra sig om att flyktingar utnyttjas som billig arbetskraft och får jobba till minimilöner på olika arbetsplatser. Polisen är därför på plats för att avbryta eventuella försök till att utnyttja flyktingar.

Långsam registrering hos Migrationsverket ett problem

Särskilt utsatta är kvinnor och barn som kommer utan vårdnadshavare. Jan Jönsson (L), socialborgarråd Stockholm stad, säger till SVT att de långa köerna hos Migrationsverket också kan bidra till att flyktingar blir utnyttjade. 

Han menar att flyktingarna löper större risk att bli kontaktade av oseriösa privatpersoner som är ute efter att utnyttja dem när det tar lång tid att registrera sig hos Migrationsverket. Han säger också att de då inte heller får kontakt med de barn som kommit hit utan vårdnadshavare.

SR rapporterar att det kan bli aktuellt att polisen sätter in förebyggande resurser utanför Migrationsverkets lokaler och på andra platser där behovet kan finnas.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!