Philip Sedbo i Lyxfällan och programledare Magdalena Kowalczyk.
Philip Sedbo fick under vintern 2021 hjälp av Lyxfällan då han satt sig i en riktig ekonomisk knipa. Men vad hände egentligen sen? - Foto: Privat och Skärmdump/TV3

Philip, 24, tampades med enorma skuldberg – det här hände sen

Philip Sedbo fick under vintern 2021 hjälp av Lyxfällan då han satt sig i en riktig ekonomisk knipa. De dyra kläderna lades ut för försäljning och det var stopp för festnotor på 10 000 kronor. Men vad hände egentligen när Magdalena Kowalczyk åkt hem?


I den senaste säsongen av Lyxfällan fick tittarna träffa Philip Sedbo, 24, som tagit stora lån för att kunna upprätthålla en livsstil präglad av dyra kläder, fest och resor, som Nyheter24 tidigare rapporterat om.

– Tillslut så blir man väl hemlös, man inte har inte råd att betala varken hyra eller räkningar. Det är väl den värsta mardrömmen att det skulle gå så långt, säger Philip i programmet.

Framför honom låg en tuff vecka och det var många lösa trådar som skulle knytas ihop för att den trassliga situationen skulle gå att lösa. Philip fick säga hejdå till sina märkeskläder – och se till att snabbt göra något åt alla ärenden hos inkasso som staplades på hög.

Philip framför Lyxfällans ökända budgettavla. Foto: Skärmdump/TV3

När Lyxfällan lämnade Philip var det dags för honom att på egen hand försöka följa den nya budgeten. Men hur har det gått sedan inspelningen i slutet av 2021? Nyheter24 ringde Philip och frågade.

Philip i Lyxfällan hade ett skuldberg på 720 000 

Philip bor fortfarande tillsammans med sin flickvän i Göteborg, har en ny fast anställning och en trygg inkomst, och tillvaron ser betydligt ljusare ut. Att titta på sin egen medverkan i Lyxfällan beskriver Philip som en upplevelse med blandade känslor, och det var nervöst att invänta folkets respons.

– Jag försökte bara göra det bästa av situationen. Men jag tyckte väl att det gick bra faktiskt, det kändes ändå som att jag fick bra reaktioner från kompisar och familjen, säger han och fortsätter:

– Jag är ändå stolt över att ha gjort det, jag kunde inte ha gjort det annorlunda.

Beslutet att söka till Lyxfällan kom efter att han insett att det inte längre gick att blunda för sitt enorma skuldberg.

– Jag var väldigt nervös men jag tyckte att det kändes bra i och med att jag sökt dit själv. Jag är jättetacksam över att jag har fått hjälp, det är väl det som är den största känslan.

Deltagaren om Diab: "Han tryckte ju på vissa punkter"

Det jobbigaste från veckan var när det var dags att prata med Lyxfällans coach Philip Diab, när Philip tvingades tillbaka till tiden han valde att ta alla lån. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om fallen Philip Diab aldrig glömmer, läs mer om det här.

– Han tryckte ju på vissa punkter, det kändes som att han fattade. Jag tror inte att hela verkligheten speglades i programmet, skulderna är ju några år gamla så det blev ju lite skevt i tiden.

Philip pratar med Lyxfällans coach. Foto: Skärmdump/TV3

När väl Lyxfällan lämnat Philip med den nya budgeten började den stora utmaningen, och på frågan om det var svårt att följa den, svarar han både ja och nej.

– Jag betalar det jag måste, och vi äter mycket hemma nu. Så det klart att det är en markant skillnad från hur det var tidigare.

Har det gått bra att hålla sig från dyra inköp?

– Absolut! Det finns ju inte jättemycket utrymme till att köpa dyra kläder, så det har väl kanske mest varit att man har gått ut en helg. Men det är inga stora summor.

"Tog månader innan jag vågade berätta för min tjej"

Framåt planerar Philip att jobba på så mycket han kan och betala av på lånen. Han och hans flickvän gillar att åka på resor, men nu gäller det att kunna leva så bra som möjligt i nuet. Ännu längre fram vill paret köpa en bostad tillsammans.

– Sen är det att skaffa familj som står näst på tur, säger han och fortsätter:

– Men jag vill kunna ge mina barn en trygg och säker framtid, så det känns ju jobbigt att man har massa lån.

Philip Sedbo beskriver att han är tacksam för all hjälp han har fått. Foto: Privat

Det som Philip tar med sig mest från upplevelsen med Lyxfällan är att han inte är den enda som tampas med skulder, och att det inte är något man bör hålla för sig själv.

– Jag har ändå gått runt och skämts ganska mycket för att jag har tagit lån, jag har inte velat säga det till någon. Bara mina närmaste vänner och familjen vet om det.

– Det tog till och med några månader innan jag berättar det för min tjej, för jag var lite rädd att hon skulle lämna mig. Jag sa det första gången när vi var i Cypern tillsammans.

Philip Sedbo uppmanar alla som dras med skulder att våga vara öppna om det – och våga be om hjälp.

– Det har ju räddat min framtid, avslutar han.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!