Philip Diab.
Philip Diab berättar om allt från slagsmål, relationsbråk och uthängningar. - Foto: Skärmdump/TV3 och Privat.

Fallen som Lyxfällans Philip Diab aldrig glömmer: “Jävla pajas”

Vi har sett en del olika programledare i tittarsuccén Lyxfällan, men ett stående inslag som funnits med i över tio år är deltagarnas samtal med coachen Philip Diab. För Nyheter24 berättar han om fallen han aldrig glömmer.
– Jag såg på kamerakillarna att de tänkte “fy fan, nu smäller det”.


Det populära programmet Lyxfällan har över 30 säsonger i bagaget, där programledarna tar sig an deltagare som behöver hjälp att ta sig ur sina minst sagt ekonomiska knipor.

Här kan du läsa om sex oförglömliga bråk i Lyxfällan, eller citaten vi sent kommer att glömma.

Någon som också finns tillhands för att bistå deltagarna är coachen Philip Diab, som varit med i varje säsong av Lyxfällan sedan 2008, efter att han fick frågan från Internationella coachförbundet, ICF.

– Jag visste inte vad det var, jag tyckte mest att det lät kul!, säger han till Nyheter24.

De nuvarande programledarna Magdalena Kowalczyk och Magnus Hedberg. Foto: Jessica Gow/TT

Till en början var det mest som relationscoach Diab verkade som, något han även arbetar med idag, och har onlinekurser på ämnet. Men senare blev han coach för samtliga deltagare i Lyxfällan som alla tampas med olika typer av problematik.

Här är fallen som Lyxfällans Philip Diab aldrig glömmer: “Pajas”

Som stående coach i programmet sedan över tio år tillbaka har Philip Diab träffat en enorm skara deltagare. Men det finns några som han minns särskilt mycket. Ett tillfälle är faktiskt det allra första mötet han hade med deltagare i Lyxfällan, ett par i Helsingborg.

– På tiden hade jag långt hår och hawaiiskjorta. Jag kom ju upp där och såg glad ut, och började ställa massor av frågor till dem och dra linjer på golvet.

Vilket killen i paret som Diab skulle coacha, hade ett och annat att säga om när han senare pratade om mötet i en så kallad synk.

– Han säger bara: “Först undrade jag vad det var för jävla pajas, men sen var det ju riktigt, riktigt bra!”, berättar Diab och säger att paret senare kom tillbaka för tre ytterligare samtal.

Philip Diab. Foto: Privat

Höll på att bli slagsmål i Lyxfällan

Ett annat fall Philip Diab minns som om det vore igår är när det nästan blev slagsmål under ett samtal med en deltagare.

– Jag har tränat mycket kampsport och när jag satt mitt emot den här killen, kände jag hans energi, och kände att det här är en kille som kanske inte riktigt kan kontrollera sig, säger Diab och fortsätter:

– Men han var också lite avstängd, och ibland gäller det att försöka väcka liv i dem.

Philip Diab frågade då vad som skulle hända om han sparkade till honom på benet, och fick det korta svaret “gör inte det”. Men det gör Diab.

– Jag såg på kamerakillarna att de tänkte “fy fan, nu smäller det”.

Men det gjorde det inte. De satt båda lugnt kvar i samtalsrummet och konstaterade att killen i fråga hade ett beroende av olika starka känslor, som kunde föras över till hans problem med överkonsumtion.

– Det har ju varit mycket annat bakom, jag har ju ibland samtal med de här människorna efteråt. En del förstår ju att de måste ändra en massa andra beteenden. Ekonomin är inte deras huvudproblem, det är ett symtom. Det gäller att jobba vidare med de här “triggersen” till exempel. 

Philip Diab blev uthängd på internet: “Kvinnohatare”

En annan situation som Philip Diab minns som jobbig, är när han skulle försöka utmana ett par under ett av deras samtal, då han märkte att kvinnan i relationen tog avsevärt mer ansvar i hemmet.

– Jag utmanade henne att gå ett steg till i ansvar, bara för att se när hon skulle inse att hon tar för mycket ansvar.

Mannen möttes av en liknande utmaning, men när programmet klipptes ner var det bara kvinnans samtal med Diab som togs med. Något som spreds i sociala medier.

– Det spreds på “Dyngbaggegalan” och folk kallade mig kvinnohatare. Man måste komma ihåg att Lyxfällan är en till två timmars samtal, ibland behöver man säga saker för att flytta folk ut ur zonen de befinner sig i.

Foto: Privat

– Där fick jag bara stå pall och veta att jag kommer från en bra plats när jag gör det, men det var ganska jobbigt.

Det slutade med att kvinnan tog beslutet att lämna mannen, något som både Diab och produktionen tyckte var det bästa för paret.

–  Hade man haft hela den kontexten hade man fattat att "fan vilket bra samtal det var". Sen kanske kanske jag inte hade använt den terminologi idag, som jag använde just där och då, det får jag ta ansvar för, avslutar Philip Diab.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!