Magdalena Kowalczyk och Philip.
I veckans Lyxfällan träffar tittarna Philip, 23, som bränt alla sina lånade pengar på dyra märkesläder och festande. - Foto: Skärmdump/TV3

Philip, 23, festade och shoppade för lånade pengar: "Katastrof"

​Philip, 23, levde ett liv i lyx och flärd, där notan en utekväll kunde landa på 10 000 kronor, genom sitt välbetalda jobb som säljare. Men sedan gick det utför. Lånen lades på hög och två år senare, när Lyxfällan besöker honom, är läget minst sagt akut.


I veckans Lyxfällan träffar tittarna 23-åriga Philip i Göteborg, som bor tillsammans med sin flickvän. För några år sedan förlorade Philip sitt välbetalda jobb som säljare, vilket ledde till att han även fick säga hejdå till sin lägenhet och hund.

Trots att inkomsten förändrats, ville Philip inte förändra sin extravaganta livstil. Kvällarna ägnades åt festande, där den slutgiltiga notan kunde landa på mellan 2 000-10 000 kronor. För att fortfarande ha råd med fartfyllda utekvällar, och dyra märkeskläder, började Philip ta lån.

Två år senare sitter han med ett enormt skuldberg vars räntor fortsätter att ticka pengar, och nu är han rädd för att förlora allt.

– Min ekonomiska situation är katastrof. Jag har faktiskt ingen koll själv för att jag har lagt allt åt sidan och hoppats på att det löser sig, säger han i programmet.

Philip lägger upp alla sina dyra kläder för försäljning. Foto: Skärmdump/TV3

Philip i Lyxfällan: "Tillslut så blir man väl hemlös"

Philips oförmåga att se konsekvenserna av sitt handlande tror han beror på sin ADHD-diagnos. Barndomen var turbulent och Philip hamnade tidigt i fel umgänge. Problemen växte när han slutade lyssna på sina föräldrar.

Hans mamma Katarina berättar att varken hon, eller skolan, kunde nå honom. När han var 13 år bodde han därför på behandlingshem i ett år, men när det inte blev bättre fick han istället bo på en låst anstalt.

Nu har han vaknat upp och insett att det inte går att blunda för den ekonomiska situationen han hamnat i, och en framtid med hus och barn känns allt längre bort. Han har ett nytt jobb idag, men månadens utgifter går helt enkelt inte ihop.

– Tillslut så blir man väl hemlös, man inte har inte råd att betala varken hyra eller räkningar. Det är väl den värsta mardrömmen att det skulle gå så långt, säger han.

Programledaren Magdalena Kowalczyk ringer Philips flickvän. Foto: Skärmdump/TV3

Lyxfällans Magdalena Kowalczyk: "Det är illa"

Hans sista hopp är att programledaren Magdalena Kowalczyk ska hjälpa honom att få ordning på ekonomin.

– Min förhoppning är att den här budgettavlan som vi ska titta på nu verkligen skakar om honom. För det är illa, säger hon i programmet.

Och illa är det. På sektionen övrigt lägger Philip 19 000 kronor på cigg, festande, resor och hotell. Information som får hans mamma att tappa hakan och få hjärtklappning. 

Men inte nog med det så är det en hel del pengar som ska gå till nio olika inkassobolag, närmare 15 500 kronor. Sammanlagt går Philip 30 000 kronor back varje månad.

Philip får hjälp av Lyxfällans coach Philip Diab. Foto: Skärmdump/TV3

Första steget blir att sälja Philips dyra märkeskläder, som han lagt hundratusentals kronor på. Men förhandlingen går inte riktigt som planerat, och när det totala skuldberget på 720 000 kronor presenteras, är det dags att försöka frysa räntorna.

När Philip ser den totala skulden, och hur mycket som är ränta, får han en chock och det känns som en omöjlighet att betala av så mycket pengar.

Vill du veta hur det går för Philip?

Lyxfällan, avsnitt 8 sänds tisdag 22 mars klockan 20.00 på Viaplay, Viafree och TV3.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

Juryn till Trumps rättegång utsedd

En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

1 timme sedan
Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

1 timme sedan
Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.