Det är bra att vara förberedd om olyckan är framme eller om någon i familjen blir sjuk, men bunkra inte läkemedel, menar Maria Frick.
Det är bra att vara förberedd om olyckan är framme eller om någon i familjen blir sjuk, men bunkra inte läkemedel, menar Maria Frick. - Foto: Pontus Lundahl/TT och Privat.

Expertens tips: Det här ska du alltid ha i ditt hemmaapotek

Jodtabletter? Inget man behöver ha hemma, enligt experter. Däremot finns det en hel del andra grejer som kan vara bra att ha i sitt hemmaapotek. Nyheter24 har tagit reda på vad man bör ha hemma om olyckan skulle vara framme.


Många svenskar har börjat fylla på sina förråd med diverse krisvaror. Nyheter24 har tidigare rapporterat om att folk hamstrar jodtabletter - helt i onödan. 

Det finns dock andra läkemedel som alltid är bra att ha hemma, kris eller inte, särskilt nu när sommaren börjar närma sig. 

Nyheter24 har pratat med Maria Frick, apotekare vid Aleris närsjukvård, och tagit del av hennes tips på vad man bör tänka på när man ser över sitt husapotek.

Utgå från dina egna behov

Maria Frick menar att det bästa du kan göra när du ser över ditt hemmaapotek är att fundera på vilka ni är i ert hushåll och utgå från det. Har någon i familjen allergier? Då kan det vara bra att se till att ha allergitabletter, antihistaminer, hemma.

– Nu kommer ju pollen och insekter och allt möjligt och spökar så det är inte dumt, säger apotekaren till Nyheter24.

Hon rekommenderar även näsdroppar till de som har små barn med allergibesvär. Det kan också vara en god idé att ha smärtstillande och febernedsättande såsom paracetamol och ibuprofen hemma, både i tablettform och en flytande, oral lösning om det finns små barn i hushållet.

Maria Frick höjer dock ett varningens finger för att inte alla läkemedel är lämpliga för alla personer.

– Då ska man ju tänka på att framförallt läkemedel med ibuprofen är inte lämpligt för alla om man är väldigt gammal eller har dåliga njurar och sådär. Det kan vara bra att fråga på apoteket i samband med att man köper det, säger apotekaren.

Finns ingen anledning att bunkra mediciner

Maria Frick tipsar också de som har receptbelagda mediciner att hämta ut dem i god tid och inte vänta till sista dagen. Hon menar att det alltid är bra att ha de mediciner man har fått ordinerade av sin läkare hemma så att de inte akut tar slut, men hon trycker på att man inte ska bunkra läkemedel.

– Det finns inga indikationer på att läkemedel håller på att ta slut just nu så det finns ingen anledning för folk att åka och köpa upp alla uttag de har på sina recept, säger Frick och lägger till:

– Då stör man hela flödet, även om det inte är brist så blir det kortsiktig brist om alla springer till apoteket och börjar hämta ut jättemycket mediciner.

Men trots att alla har olika behov och att man ska undvika att hamstra så har Maria Frick en lista på saker som generellt kan vara bra att alltid ha hemma.

Expertens tips på vad du alltid ska ha i husapoteket

  1. Smärtstillande och febernedsättande preparat såsom paracetamol och ibuprofen. Både i tablettform och oral lösning. Ibuprofen är också antiinflammatoriskt och kan vid behov kombineras med paracetamol.

  2. Allergitabletter, antihistaminer. Särskilt om det finns någon i familjen med allergier.

  3. Näsdroppar kan också vara bra mot allergier, särskilt om man har små barn med allergibesvär.

  4. Febertermometer, extra bra om det finns små barn eller äldre personer i hushållet. De har svårare att känna efter och uttrycka hur sjuka de är.

  5. Plåster, kompresser och förband för sår och skrapsår, det finns bland annat självhäftande kompresser på apoteket.

  6. Sårtvätt såsom klorhexidin, om man inte har tillgång till tvål och vatten.

  7. Alsolsprit, bra för små sår som är lite infekterade. Även bra att badda myggbett som svullnar och kliar med lite alsolsprit för att lindra.

  8. Pincett, bra om man får en fästing eller sticka. Eller om man ramlar och skrapar sig och får någon liten sten eller smuts i såret.

  9. Xylocain, en smärtstillande salva som är bra om man får getingstick och liknande.

  10. Solskyddsmedel när det är sommar.

  11. Myggmedel kan också vara bra att ha under sommaren.

  12. Om man har problem med magen - medel som stoppar diarree, eller något laxerande om man har problem med förstoppning.

Maria Frick rekommenderar även att man inför sommaren vaccinerar sig för TBE, en fästingburen virssjukdom som kan orsaka hjärnhinneinflammation. Särskilt om man kommer att vistas i områden där det finns mycket fästingar.

Annat att tänka på

Enligt 1177 så ska man kontrollera hållbarhetsdatumet på sina läkemedel med jämna mellanrum eftersom de, precis matvaror, kan bli gamla. Läkemedel som har blivit gamla eller inte används ska lämnas in till apoteket så att de kan omhändertas på rätt sätt.

Tänk också på hur och var du förvarar dina läkemedel då vissa är känsliga för fukt. Badrummet är därför oftast inte den bästa platsen att förvara sina läkemedel på. Förvara alltid läkemedel utom räckhåll från barn.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Sju gripna i antiterrorräder efter kyrkdåd

SCB: Fler kvinnor och unga arbetslösa

Arbetslösheten fortsätter att öka medan andelen sysselsatta ligger ganska stabilt, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB)

SBAB sänker rörlig boränta – höjer bundet

Statliga banken SBAB sänker tremånadersräntan med 0,10 procentenheter. Därmed hamnar den så kallade listräntan på 4,92 procent.

Ekonomens varning för nya bedrägeritypen: "Spelar på rädslan"

Antalet bedrägerier ökar rejält. Nu har en relativt ny form av bedrägeri blivit allt vanligare, något sparekonomen Frida Bratt varnar privatpersoner för.

Assa Abloy ökar vinsten

Låskoncernen Assa Abloy gjorde en rörelsevinst, justerad för engångsposter, på 5,4 miljarder kronor för första kvartalet. Det var en ökning med fem procent jämfört med samma period i fjol.

Många trafikolyckor under morgonen: "Ishalka"

En rad olyckor har inträffat i Västra Götaland under onsdagsmorgonen, efter att svår halka ställt till det i trafiken.