Genrebild på bananer och Helsingborgs hamn.
Ryska containerfartyg hanteras i Helsingborgs hamn varje vecka så länge det inte gäller handel med Ryssland. På måndag kan hamnarbetarna komma att stoppa all hantering av ryska skepp. - Foto: Izabelle Nordfjell/TT och Johan Nilsson/TT

Brist på bananer om ryska fartyg stoppas – tar slut på en vecka

En tredjedel av de bananer som importeras till Sverige kommer med ryska skepp till Helsingborgs hamn. Från och med måndag finns det en risk att skeppen stoppas – och att Sverige drabbas av bananbrist.


Sveriges största importör av bananer hittas i Helsingborg. Varje vecka tar de emot 50 000 kartonger bananer. Det är en tredjedel av alla bananer i Sverige. 

Nu riskerar importen att stoppas. Detta på grund av att fackförbundet Svenska Hamnarbetarförbundet har varslat om en rikstäckande blockad mot ryska fartyg, ryskt gods och sjötrafik till och från ryska hamnar, rapporterar Helsingborgs Dagblad.

Lagret tar slut på en vecka

Mat och medicin omfattas inte av blockaden och nu pågår diskussioner om bananer är mat eller inte. Hamnarbetarna i Helsingborg är för blockaden och säger att de lyssnar på sina kollegor i Mariupol och Odessa som har bett om deras hjälp. 

– Ledningen säger att vi måste hantera medicin och mat. Men bananer är för fan inte mat, möjligen en frukt, säger Rolf Lycktoft, ordförande i hamnarbetarförbundet lokalt i Helsingborg, till tidningen.

Blir de ryska fartygen stoppade på måndag så riskerar Sverige att drabbas av bananbrist. Det finns bananer på lager i både Danmark och Sverige men om leveranserna stoppas så räcker det lagret i ungefär en vecka.

Riskerar att påverka fler

Grönsaksgrossisten i Helsingborg, som importerar bananerna, menar dock att blockaden av fartygen kommer att skapa stora problem för många fler än de ryska aktörerna.

I princip alla företagets ekologiska bananer importerar man från Ecuador och dessa går på de ryska fartygen. Företagets kommunikationschef Claes Henriksson menar att eftersom bananerna inte kommer från Ryssland så är det Skandinavien och Ecuador som kommer att påverkas av att fartygen inte får lossa i Helsingborg.

– De lager vi har i Sverige och Danmark räcker ungefär en vecka. Men det stora problemet är att det i nästa steg riskerar att drabba alla de hundratals personer – och deras familjer – som jobbar i Ecuador med att producera ekologiska bananer till den skandinaviska marknaden, säger han till tidningen.

Företaget har letat plats hos andra rederier i flera veckor. Försöken har dock varit fruktlösa då det råder kapacitetsbrist på sjötransporter över hela världen, skriver HD.

Sveriges Hamnar och Transportföretagen kommenterar

På arbetsgivarsidan har Sveriges Hamnar och Transportföretagen har man efterlyst tydligare beslut från regeringen om gemensamma EU-restriktioner.

”Här finns ingen skiljelinje mellan företag och arbetstagare. Hamnarna som entiteter vill ha en så klar och tydlig ordning som möjligt och veta vad man har att förhålla sig till, säger Marcus Dahlsten, vd för Sveriges Hamnar. Arbetsgivarnas inställning är att eventuella beslut om restriktioner helst ska tas på EU-nivå, för att de ska få ”vettig verkan”.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

1 timme sedan
Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.