Ryska spionerna i Sverige – därför får de stanna kvar
Ryska ambassaden i Stockholm. - Foto: Christine Olsson/TT och Janerik Henriksson/TT

Ryska spionerna i Sverige – därför får de stanna kvar

Säpo har tidigare konstaterat att en av tre ryska diplomater arbetar under täckmantel och är i själva verket spioner. Ryska underrättelseagenter kommer fortfarande tillåtas vistas i Sverige, trots detta, rapporterar SvD.


I Sverige finns flera ryska spioner, vars täckmantel är att de är diplomater, och flera riksdagspartier vill att de ska utvisas. Något som Nyheter24 tidigare har rapporterat om.

Trots detta tillåts de vistas i Sverige. 

Hur många personer det rör sig om vill man inte berätta, men enligt UD befinner sig totalt runt 35 ryska diplomater i Sverige, så det kan handla om ett tiotal.

Därför får de ryska spionerna stanna i Sverige

Huvudanledningen att de får fortsätta vistas i Sverige menar Wilhelm Agrell, professor emeritus i underrättelseanalys, är att svenska UD vill behålla sin personal på ambassaden i Moskva. Utvisar Sverige de uppskattningsvis tiotalet ryska spionerna kommer Kreml svara med att skicka ut all svensk personal, rapporterar SvD. 

Ryska ambassaden i Stockholm. Foto: Janerik Henriksson/TT

Säpo om spionerna: "Iögonfallande defensivt synsätt man har i Sverige"

Säpo hänvisar samtidigt till Wienkonventionen och diplomatiska förhinder, då de inte helt enkelt inte tillåts kasta ut ryska spioner hur som helst. 

– Det är ett iögonfallande defensivt synsätt man har i Sverige, vi vet att de bedriver verksamhet som hotar landets säkerhet och vi vet vilka de är men vi kan inte komma åt dem. Wienkonventionen skyddar dem som arbetar med diplomatisk verksamhet, men inte de som gör något i strid med den, säger Wilhelm Agrell till SvD.

"Regeringen och UD bestämmer ju om de ska vara här"

Säpo menar att de håller koll på diplomater som bedöms arbeta under täckmantel, och påpekar även att regeringen och UD bär främsta ansvaret. 

– Regeringen och UD bestämmer ju om de ska vara här. Vårt arbete går ut på att uppdaga deras verksamhet, se vilka det är som är här, och sen motverka med de metoder och medel vi har. Sen påtalar vi att de är ett hot mot Sveriges säkerhet, säger Daniel Stenling, chef för Säpos kontraspionage till SvD.

Daniel Stenling vill inte kommentera huruvida han anser att regeringen och UD borde agera i spionfrågan, rapporterar tidningen

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!