Lyxfällan.
När Lyxfällan träffar tvåbarnsmamman Mira är läget akut. Särskilt efter lånet som hon tog åt en vän, som vägrar att betala av sin skuld. - Foto: Skärmdump/TV3

Tvåbarnsmamman Mira tog lån åt en kompis – som vägrar betala

Mira, 37, har ett stort hjärta och gillar att ställa upp för sin familj och sina vänner. Men när hon hjälpte en vän genom att ta ett lån i sitt eget namn, och blev sjukskriven, förändrades allt. När Lyxfällan träffar Mira är situationen akut.


I säsongens sista avsnitt av Lyxfällan åker programledaren Magdalena Kowalczyk hem till sjukskrivna tvåbarnsmamman Mira i Göteborg. Men hon tar inte hjälp av Lyxfällan för att hon valt att spendera bort sina pengar på dyra resor och kläder till sig själv, utan för att hon istället lagt pengar, som hon inte har, på människor hon älskar.

Ända sedan Mira själv kom till Sverige har hon jobbat för att hjälpa utsatta kvinnor, och ibland har hon hjälpt till att betala räkningar åt vänner och familj. Men hennes stora hjärta och svårigheter att säga nej har nu satt henne i en riktigt knivig situation.

– Situationen har gjort att jag mår jättedåligt. Jag har inte orkat göra någonting, har gråtit mycket, varit väldigt stressad och haft ångest. Jag känner att jag lever i en mardröm, säger Mira i programmet.

Foto: Skärmdump/TV3

Mira i Lyxfällan går 18 200 kronor back varje månad

Mira, 37, hade fram tills nyligen bra koll på sin ekonomi, men när hon blev sjukskriven, och även tog ett stort lån åt en nära vän, gick det snabbt utför. Lånet på hela 130 000 kronor togs till råga på allt för en vän som utnyttjade Miras givmildhet, och som inte betalar av sin skuld.

– Hon har fattat ett par riktigt dåliga beslut i det att hon har gått i god för ett stort blancolån för en kompis, och av någon oklar anledning har hon köpt en väldigt dyr bil, i en situation där hon är sjukskriven, säger programledaren Magdalena Kowalczyk.

Extra tydligt blir det när Mira, tillsammans med en vän som stöd, får se vad hennes pengar går till när de går igenom den skrämmande budgettavlan. Pengapotten för mat sticker naturligtvis iväg, då hon ofta bjuder nära och kära på middag, och landar på närmare 6000 kronor. 

Sammanlagt har Mira ett underskott på 18 200 kronor – och nu är det bråttom att sälja det som går att sälja.

Miras vän Emelie tycker att det är jobbigt att se att budgeten inte går ihop. Foto: Skärmdump/TV3

"Dina vänner kanske är smartare än du är"

Mira måste så fort som möjligt sälja sin nyinköpta bil, och det är tvärstopp vad det gäller swishande till nära och kära. Nästan alla hennes utgifter går nämligen till andra personer än Mira själv, något som chockar henne när hon får se de svindlande summorna svart på vitt under en genomgång med Magdalena Kowalczyk.

Magdalena Kowalczyk tillsammans med Mira. Foto: Skärmdump/TV3

När Mira senare får träffa Lyxfällans coach Philip Diab blir det väldigt mycket för henne att ta in. Särskilt när de går djupare in på Miras beteende, framförallt hur hennes snällhet, som är något positivt, blivit utnyttjad.

– Dina vänner kanske är smartare än du är. De kanske vet att du har det tufft, men om de inte kan hjälpa dig så kan de inte, säger Diab under samtalet.

Det blir känslosamt för Mira, och när Diab trycker på att hon gett bort pengar hon faktiskt inte har brister det.

Vill du veta hur det går för Mira?

Lyxfällan sänds tisdagar klockan 20.00 på TV3, Viaplay och Viafree. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!