Brist på varor
Många branscher går redan på knäna i pandemins svallvågor. - Foto: Lise Åserud/TT, Janerik Henriksson/TT och Fredrik Sandberg/TT

Här är varorna det är brist på – till följd av kriget

Kriget i Ukraina har satt hela ekonomin i gungning, något som syns i ett flertal branscher – som har drabbats av långa leveranstider och materialbrist. Det här är varorna som det är brist på.


Rysslands invasion av Ukraina återspeglas även i den globala ekonomin i form av sanktioner, stängda fabriker och råvarubrist. Dessutom lider världshandeln redan av konsekvenser från en utdragen pandemi. 

Dagens Nyheter redde ut vad svenska konsumenter kan vänta sig framåt, och vilka varor man kan behöva vänta på. 

Brist på livsmedel – till följd av kriget i Ukraina

Det råder en viss brist på olika livsmedelsvaror i Sverige. Bland annat är det brist på förpackningsmaterial i wellpapp och plast, och även på nötkött, ägg, solrosolja och rapsolja. 

Framöver finns det risk för en större brist på spannmål. Redan nu råder det brist på vissa typer av spannmål av högre kvaliteter. 

Foto: Johan Nilsson/TT

Kriget i Ukraina drabbar fordonsindustrin

Inom fordonsindustrin är det långa leveranstider till följd av materialbrist. Det rör sig om allt från halvledare, plast, aluminium och stål. 

Fordonsindustrin har även påverkats av att Ukraina varit en stor producent av kablage, en uppsättning av flera ofta med varandra sammansatta kablar. 

Kan bli akut brist på reningsvätskan Adblue

Reningsvätskan Adblue används för att minska utsläppen av kväveoxid från lastbilar, bussar och personbilar. Något som alla moderna fordon i Sverige behöver för att fungera. 

Det kan bli en akut brist av Adblue om tillgången av rysk gas stoppas, enligt Dagens Nyheter. 

Spel och mobiler: "Man kan få vänta i veckor"

Enligt Pernilla Enebrink, vd för Elektronikbranschen, märks effekterna av pandemin fortfarande av i form av störningar i leverans och produktion. 

– Man kan få vänta i veckor på mobiltelefoner, och spelkonsoler kan ha väntetider på flera månader, säger Pernilla Enebrink.

Golv, kakel och klinker 

För den som planerar att lägga nytt golv kan kriget i Ukraina skapa problem. Ukrainsk ek är nämligen vanligt i många sorters parkett. 

Enligt Andreas Larsson, marknadschef på byggvaruhuset Hornbach, kan det på sikt bli brist på parkett och laminat om kriget fortsätter. 

De senaste veckorna har det också rapporterats om att kakel- och klinkerproducenter i Europa lider av höga gaspriser. 

Foto: Jessica Gow/TT

Invasionen av Ukraina skapar problem för hemmasnickaren 

Enligt Christian Nielsen, vid Skogsindustrierna, skulle runt tio miljoner kubikmeter trävaror skeppas till Europa, från Ryssland och Belarus – som nu uteblir.

Därmed kan det bli högt tryck på trävaror under våren. 

Ryssland stor tillverkare av vinterdäck

Ryssland är en stor leverantör av syntetgummi och något som kallas kimrök, en slags medel som används i den gummiblandning som sedan blir däck. 

Dyrare råvaror och transporter kan göra att det blir svårare att få tag på vissa däck till hösten. 

Brist på etiketter – på grund av kriget 

Bristen på etiketter påverkar flera branscher. Detta till följd av kombinationen av höga råvarupriser och logistikproblem samt en pågående strejk på den finska skogskoncernen UMP – något som påverkar flera etikettillverkare. 

Det kan verka som ett till synes litet problem, men utan etiketter för förpackningar och lådor kan man inte leverera produkter.

Källa: Dagens Nyheter

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!