Stockholm

Putinexperten: Finns risk att även svenska politiker giftmördas

Putinexperten: Finns risk att även svenska politiker giftmördas
Ryssland anses genom åren ligga bakom ett flertal mord och mordförsök genom förgiftning. Foto: Mikhail Metzel/TT och Pexels

Borit Jeltsins tidigare rådgivare Anders Åslund varnar för att politiker kan komma att giftmördas av ryska agenter, även i Sverige.
– FSB har en ansenlig grupp som enbart sysslar med giftmord och de opererar både i Ryssland och utomlands, säger han till Expressen.


Läs mer

Ryssland anses genom åren ligga bakom ett flertal mord och mordförsök genom förgiftning. Senast för några veckor sedan kom uppgifter om att den ryske oligarken Roman Abramovitj och två ukrainska förhandlare upplevde symtom på förgiftning efter fredssamtal i början av mars. 

I anslutning till händelsen uppmanade Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba landets förhandlare att inte äta eller dricka under fredssamtalen i Istanbul, samt att undvika att vidröra ytor.

Expertens varning: Politiker i Sverige kan giftmördas 

I en intervju med Expressen varnar nu nationalekonomen Anders Åslund för att politiker riskerar att giftmördas av ryska agenter – även i Sverige. 

Mellan 1991 och 1994 var Anders Åslund rådgivare åt Boris Jeltsins regering. Han har även träffat den nuvarande ryske presidenten Vladimir Putin vid flera tillfällen och anses, av många, vara en av världens främsta experter på den ryska ekonomin. 

Idag är Åslund knuten till den amerikanska tankesmedjan Atlantic Council i Washington. 

Putinexperten: "FSB har en grupp som enbart sysslar med giftmord"

Åslund får frågan om hur risken ser ut för att Putin ska beordra mord eller på annat sätt ge sig på politiker utanför Ryssland, exempelvis i Sverige.  

– Det är redan ”standard procedure”. Mord har skett i Wien, Berlin, åtminstone femton i England, i Washington, sannolikt i Spanien. Det finns sannolikt många fler fall. I allmänhet vill polisen och andra myndigheter inte erkänna vad som skett, svarar han. 

Putinexperten tror även att man, i Europa, kommer se ännu fler förgiftningsmord signerade Ryssland.  

– Ja, FSB har en ansenlig grupp som enbart sysslar med giftmord och de opererar både i Ryssland och utomlands, säger Åslund till Expressen

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.