Apkoppor kan ställa till det för djurägare.
Apkoppor kan ställa till det för djurägare. - Foto: Ned Alley/NTB scanpix/CDC via AP/TT

Därför kan du behöva sättas i karantän från ditt husdjur

Apkoppor, virussjukdomen som börjat spridas i Europa, kan smitta från djur till människa. Nu kan sjukdomsutbrottet leda till att du behöver lämna bort eller isolera dig från ditt husdjur.


Apkoppor, eller monkeypox, har börjat spridas över Europa – och två fall av virussjukdomen har hittills upptäckts i Sverige

Apkoppsviruset ger symptom som feber, svullna lymfkörtlar, hudutslag och blåsor. Det kan smitta från djur till människa, men kan också överföras via nära kontakt mellan människor såsom vid sexuella kontakter. 

Apkoppor klassas numera som en samhällsfarlig sjukdom, men hur farligt är det egentligen att få apkoppor? Lär mer om det här.

Därför kan du behöva lämna bort din gnagare

I Storbritannien har 106 fall av apkoppor påträffats hittills, rapporterar BBC.

Nu råder brittiska experter de smittade att undvika kontakt med sina husdjur i tre veckor. Från smittotillfället rekommenderas en karantän om 21 dagar från gnagare, såsom hamstrar, marsvin och möss. 

Foto: Fredrik Sandberg/SCANPIX/TT

Just gnagare ska nämligen vara särskilt mottagliga för sjukdomen. Därför menar UK Health Security Agency att husdjuren bör avlägsnas från hushållet under karantänperioden för säkerhets skull.

Dock har inga fall av apkoppor har påträffats hos sällskapsdjur i Storbritannien ännu, så regeringen bedömer risken som låg. 

– Oron är att viruset hade kunnat smitta husdjur och helt enkelt studsa mellan dem och människor, säger professor Lawrence Young, virolog vid University of Warwick, till BBC.

Det här ska du göra med din hund eller katt om du är smittad av apkoppor

Men vad gäller för andra sällskapsdjur?

Foto: AP Photo/Martin Meissner/TT

De brittiska experterna manar till isolering när det kommer till däggdjur, såsom hundar och katter. De kan stanna i hushållet men bör inte komma i kontakt med den smittade. 

Regelbundna veterinärbesök rekommenderas också för att hålla uppsikt över eventuella symptom, skriver The Guardian

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Turkisk uppmaning om enighet efter Hamasmöte

Kriminalvårdare döms för våld mot intern

En kriminalvårdare på Skänningeanstalten döms av Linköpings tingsrätt för att ha misshandlat en intern.

Sex häktade efter rekordstort knarkbeslag

Sex personer har begärts häktade för synnerligen grovt narkotikabrott. De greps i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm på torsdagen.

Tusentals drabbade av strömavbrott

Ett strömavbrott har under lördagen drabbat Eons kunder i Upplands Väsby kommun norr om Stockholm. Som mest berördes drygt 12 000 av Eons kunder.

Jasmin lever som hemmafru: "Råd att leva på en inkomst"

1 timme sedan
Kan man leva som hemmafru och ändå ha en trygg privatekonomi? Nyheter24 har pratat med Jasmin som lever som hemmafru, och hållbarhetsekonomen Madelén Falkenhäll, för att svara på det.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Helsingborg

1 timme sedan
"Singelolycka på Sofiebergsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.