Emma Hamberg är en av sommarpratarna 2022
Emma Hamberg är en av sommarpratarna 2022 - Foto: Henrik Montgomery/Maja Suslin/TT

Emma Hamberg lämnade sin svårt sjuka make: "Jag orkade inte"

Författaren Emma Hambergs liv vändes upp och ner när hennes make Agi Lindroth insjuknade i influensa, för att aldrig mer bli frisk. I sitt "Sommar i P1" berättar hon om kärleken, sorgen och skuldkänslorna inför att gå vidare.


För ett par veckor sedan annonserade Sveriges Radio vilka årets sommarpratare var – och med på listan fanns allt ifrån längdskidåkaren Charlotte Kalla och programledaren Pär Lernström till tisdagens sommarvärd, författaren Emma Hamberg.

Här kan du läsa mer om Sommar i P1 2022!

Emma Hambergs familj: Agi Lindroth och barnen

Emma Hamberg är en författare och serietecknare, uppvuxen i Vänersborg. Hon har skrivit böcker som "Kärlek och 6" (2002), "Linas kvällsbok" (2003) och den kritikerrosade "Je m'appelle Agneta" (2021). 

Hon har tre barn med musikern, tillika exmaken Agi Lindroth: tvillingdöttrarna Ditte och Nåmi, samt dottern Saga. 

Emma Hamberg och dottrarna Ditte, Nåmi och Saga år 2006. Foto: Maja Suslin/TT

Maken Agi Lindroth blev allvarligt sjuk

När Emma Hamberg är värd i Sommar i P1 den 28 juni är det just familjen, och i synnerhet Agi Lindroth, som stora delar av programmet kretsar kring.

I augusti 2005 drabbades nämligen alla i familjen förutom Emma av influensa. De tre döttrarna piggade snart på sig, men pappa Agis tillstånd förvärrades bara – och i december samma år kulminerade allt.

– Jag skulle göra ett tv-reportage och satt i klipprummet. Då ringde min dotter, hon kunde inte väcka sin pappa. Det var första gången i mitt liv jag ringde på en ambulans, och det var första gången Agi bars ut på bår, berättar Emma Hamberg i sitt sommarprat.

Det skulle visa sig att viruset letat sig upp i Agis hjärna och orsakat både blodförgiftning, lunginflammation och krampanfall. I sitt sommarprat berättar Hamberg att ingen trodde att Agi skulle klara sig. 

Foto: Henrik Montgomery/TT

Hamberg i Sommar i P1 2022: "En evig likvaka"

Emma Hamberg beskriver tiden som "en evig likvaka för någon som lever, men ändå inte". Ja, för när Agi Lindroth till slut fick komma hem från den långa sjukhusvistelsen var det som en förändrad människa. 

– Vi får tillbaka en kronisk sjuk man och pappa som bara minns bråkdelar av sitt liv, som har fått en väldigt aggressiv epilepsi. Som inte orkar, men ibland orkar. Som har ett nytt, mycket häftigare humör och som är en annan man, berättar Emma Hamberg i sommarpratet.

Emma Hamberg skiljde sig – blev tillsammans med tonårskärleken

I tio år levde Emma Hamberg ihop med Agi Lindroth innan hon tog det ångestfyllda och svåra beslutet att lämna honom. 

– Agi orkade inte med mig, som slutat vara fru och istället blivit en vårdare. Jag orkade inte med honom och hans humörsvängningar och ängslighet som varken jag, barnen eller han själv kunde se logiken i, säger hon i sommarpratet. 

Hamberg lovade sig själv att aldrig träffa någon ny för att orka med skuldkänslorna efter skilsmässan – ett löfte hon skulle bli tvungen att bryta. En tid senare sprang hon nämligen in i sin tonårskärlek Patrick Bratt på en fest, och föll pladask.

Idag lever Emma och Patrick som särbos, och hon och Agi Lindroth är vänner. Emma Hambergs Sommar i P1 sänds tisdagen 28 juni.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!