Turkiet släpper in Sverige och Finland i Nato.
Turkiet släpper in Sverige och Finland i Nato. - Foto: Olivier Matthys/TT och Henrik Montgomery/TT

Turkiet säger ja till Sveriges och Finlands Natoansökan

Turkiet överger sitt veto mot ett svenskt medlemskap i försvarsalliansen Nato.
– Detta innebär att det kommer att hållas anslutningsförhandlingar i Bryssel nästa vecka, säger utrikesminister Ann Linde (S).


Beskedet kom sedan Sverige, Finland och Turkiet mötts inför Natotoppmötet i Madrid.

På förmötet med statsminister Magdalena Andersson (S) och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan deltog även Finlands president Sauli Niinistö och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Turkiet släpper in Sverige och Finland i Nato 

Efter mötet kom de ut tillsammans med respektive lands utrikesministrar framför det samlade pressuppbådet, och skrev under någon form av dokument. Kort därefter meddelades att Turkiet hade släppt sitt veto mot Sveriges och Finlands Natoansökningar.

– Vi har nu nått en överenskommelse mellan Sverige, Turkiet och Finland, säger Magdalena Andersson.

– Vi har haft långa, ingående och svåra diskussioner men har pratat om det arbete som Sverige gör för att bekämpa terrorism i alla dess former, fortsätter hon.

Beskedet innebär att det kommer att hållas anslutningsförhandlingar i Bryssel nästa vecka, enligt Ann Linde:

– Efter det kommer Sverige och Finland att ha status som "inbjudna" länder i Nato.

För mjuka

I går sade Erdogan att han kommer göra "allt som är nödvändigt för vårt lands rättigheter och intressen" under Natomötet, rapporterar AP.

Den turkiske presidenten sade att han skulle lägga fram dokument och bilder på vad han beskriver som terrorgrupper – kurdiska militanta grupper och USA-baserade predikanten Fethullah Gülens nätverk, som av presidenten pekas ut för att ligga bakom kuppförsöket 2016. Detta för att visa sina motparter "hyckleriet" gällande terrorism.

Erdogan har hävdat att Finland och Sverige är för mjuka mot kurdisk terrorism och är kritisk mot att länderna inte exporterar vapen till Turkiet.

Paradigmskifte

När Magdalena Andersson och Jens Stoltenberg höll presskonferens i går var båda noga med att påpeka vad Sverige gjort och gör för att hantera den "säkerhetsoro" som Turkiet framfört: om terrorbekämpning, vapenexport och utlämningar.

– Ni har redan gjort tillägg till svensk lag. Ni har dragit i gång nya polisutredningar mot (terrorstämplade kurdiska partiet) PKK och ni tittar just nu på turkiska utlämningsönskemål. De här konkreta åtgärderna innebär ett paradigmskifte i Sveriges inställning till terrorism i en farligare och mer oförutsägbar värld, sade Stoltenberg i Bryssel.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt grovt brott i Södertälje

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

2 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

3 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

3 timmar sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

3 timmar sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

3 timmar sedan
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.