Under måndagen gick SAS-piloterna ut i strejk
Under måndagen gick SAS-piloterna ut i strejk - Foto: Johan Nilsson/Ali Lorestani/TT

SAS strejk 2022: Hur länge kommer strejken pågå?

Under måndagen meddelade SAS-vd:n Anko van der Werff att omkring 900 piloter i bolaget går ut i strejk. Men hur lång tid väntas förhandlingarna ta – och vad kostar strejken om dagen?


Runt lunch under måndagen 4 juli bekräftade flera hundra piloter på SAS att de går ut i strejk, efter flera veckors förhandlingar mellan flygbolaget och fackförbunden.

– Det här är riktigt, riktigt dåliga nyheter. Vi är förkrossade, sa SAS vd Anko van der Werff om beskedet.

Under tisdagsmorgonen har SAS ansökt om konkursskydd i USA – läs mer om det på Nyheter24.

Foto: Chris Anderson/TT

SAS-strejk 2022 – vad händer?

Att SAS-piloterna bestämt sig för att strejka beror på att flygbolaget vägrat återanställa de 560 piloter som man blev tvungen att säga upp under pandemin. 

Istället använder man sig av piloter från SAS Link och SAS Connect – två nystartade dotterbolag vars anställda har betydligt sämre villkor än moderbolagets piloter.

Genom att anställa ersättare istället för de tidigare medarbetarna anser pilotfacket att SAS åsidosatt återanställningsrätten som finns i kollektivavtalet.

Svindlande summan: Så mycket kostar SAS strejk varje dag

Redan innan pilotstrejken bröt ut befann sig SAS i en ekonomiskt svår situation. De befinner sig just nu mitt uppe i ett räddningsprojekt där man, i hopp om att kunna locka till sig nya investerare, kapar kostnader och gör sig av med skulder, rapporterar DN.

Foto: Ali Lorestani/TT

Följderna av strejken riskerar därför att slå hårt mot flygbolaget. Och det är inte särskilt konstigt – enligt flyganalytikern Jan Ohlsson beräknas protesten kosta SAS omkring 100 miljoner svenska kronor, om dagen.

– De kommer överleva den här stormen men det blir inte mycket kvar i kassan. Vintern blir en mager tid. Frågan är hur investerare och resenärer reagerar, säger han till SVT Morgonstudion.

SAS strejk 2022: Hur länge kommer piloterna strejka?

När SAS piloter gick ut i strejk 2019 tog det sju dagar innan parterna kom överens och protesten avslutades. 

Men tack vare dotterbolagen SAS Link och SAS Connect kan en del flighter fortfarande gå som planerat den här gången, vilket skulle kunna göra flygbolaget starkare i sin förhandling. Å andra sidan kliver man in i dialogen med betydligt sämre ekonomi sedan sist, vilket skulle kunna göra SAS mer pressade. 

Enligt DN:s ekonomireporter Andreas Lindberg går det i nuläget inte att svara på hur länge SAS-strejken kommer pågå.

"Det kan handla om timmar, dagar eller veckor. Allting hänger på när parterna lyckas komma överens och de har hittills varit fåordiga om vad det är som kärvar i förhandlingsrummet", skriver Lindberg och fortsätter:

"Hur som helst lär någon, förmodligen båda, behöva ge efter lite."

Foto: Ali Lorestani/TT

Inställda flyg efter SAS strejk - här är de som drabbas

Ska du ut och flyga i närtid och orolig för att ditt flyg kommer drabbas av den väntade pilotstrejken? På SAS hemsida kan du följa statusen för respektive flight – klicka här.

Om din flight har en "Trolig att ställas in"-markering kan du boka om resan kostnadsfritt.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!