Onsdag 17 Aug
Stockholm

SAS strejk 2022: Fast på resmålet? Så tar du dig hem – enligt experten

Lottie Knutson listar fem alternativ för den som är strandad till följd av strejk-kaoset.
Lottie Knutson listar fem alternativ för den som är strandad till följd av strejk-kaoset. Foto: Sergei Grits/TT och Michael Probst/TT

SAS-strejken drabbar inte bara de som blir kvar hemma i Sverige när flygresan ställs in – utan även de som redan befinner sig på resmålet. Lottie Knutson listar fem alternativ för den som är strandad till följd av kaoset.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

På måndagen gick omkring 900 SAS-piloter ut i strejk – en protest som beräknas kosta uppemot 100 miljoner kronor per dag. Uppemot 30 000 resenärer riskerar att drabbas av strejken varje dag.

SAS strejk 2022: Hur länge kommer piloterna strejka?

När SAS piloter gick ut i strejk 2019 tog det sju dagar innan parterna kom överens och protesten avslutades. Kommer det gå snabbare den här gången? Kanske, eftersom flygbolaget sitter i en svårare ekonomisk knipa. 

Å andra sidan kan de fortfarande bemanna en del flighter genom dotterbolagen SAS Link och SAS Connect den här gången, vilket skulle kunna göra flygbolaget starkare i sin förhandling. 

Enligt DN:s ekonomireporter Andreas Lindberg går det i nuläget inte att svara på hur länge SAS-strejken kommer pågå.

"Det kan handla om timmar, dagar eller veckor. Allting hänger på när parterna lyckas komma överens och de har hittills varit fåordiga om vad det är som kärvar i förhandlingsrummet", skriver Lindberg och fortsätter:

"Hur som helst lär någon, förmodligen båda, behöva ge efter lite."

Kvar på resmålet under SAS strejk 2022? Så tar du dig hem

Men det är inte bara framtida resenärer som riskerar att drabba av SAS-strejken 2022, även de som redan befinner sig på sitt resmål drabbas, och kan ha svårt att ta sig hem när flygen ställs in. 

Drabbas du av SAS-strejken? Här kan du läsa om när du får boka om din resa

Lottie Knutson, reseexpert, listar fem alternativ att ta till beroende på hur du som resenär har drabbats, rapporterar Aftonbladet. 

1. Då kan du häva resan – vid köp med kreditkort 

Har man köpt sin resa med kreditkort har man möjlighet att häva köpet. Problem kan dock uppstå om du redan befinner dig på resmålet i fråga, och har förbrukat halva köpet. 

Om kreditkortsbolaget får igenom att betalningen hävs får resenären själv bekosta alternativbiljett och eventuella ytterligare kostnader. 

Enligt Lottie Knutson gäller bara den här möjligheten om man köpt ditresan och hemresan separat. 

2. Avboka resan helt – då går du miste om annan kompensation 

Om din flygresa ställs in kan du som resenär boka av resan och få pengarna tillbaka. Men vid en avbokning frånsäger man sig även rätten till annan kompensation från flygbolaget, i form av exempelvis nya flygbiljetter, hotell eller restaurangbesök. 

Men enligt Lottie Knutson kan det fortfarande vara ett snabbare alternativ när det är svårt att komma i kontakt med flygbolaget, vilket det ofta kan vara i sådana situationer. 

– Det kan också vara så att man sitter fast på en ö i Grekland och väljer att stanna i en vecka, men då kan man inte förvänta sig någon kompensation för hela vistelsen. De allra flesta åker hem direkt, säger hon till tidningen. 

3. Omboka resan via SAS

Du kan även omboka resan direkt via SAS, och flygbolaget står då för mellanskillnaden. 

Däremot går det i nuläget inte alltid särskilt snabbt att ta sig hem från de populära resmålen, detta då det kan ta tid att hitta alternativ. 

Lottie Knutson ger sina bästa tips till resenärer. Foto: Robin Haldert/TT

4. Ta dig hem på egen hand – och få tillgodokvitto 

Vid strejk erbjuder flyg- och tågbolag inte sällan ombokning vid ett senare tillfälle. Men det här är något Lottie Knutson avråder från. Du får i så fall ett tillgodokvitto, en så kallad voucher, för att kunna boka en annan resa längre fram.  

– Man får en voucher som kan gälla ett år fram i tiden. Med tanke på det osäkra läget skulle jag inte personligen våga mig på det alternativet, säger Knutson till Aftonbladet. 

5. Om du bokat paketresa – ta hjälp av arrangören 

Och för dig som bokat en paketresa via en researrangör, så har du mycket bättre skydd. Detta till följd av den så kallade paketreselagen. Med alla charter- och paketresor har du nämligen rätt till att få hjälp direkt från researrangören, skriver Aftonbladet

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.