Stockholm

Senaste nytt om SAS-strejken 2022: Tidsprognos och uppdateringar

Här är de senaste uppdateringarna om läget i SAS strejk 2022
Här är de senaste uppdateringarna om läget i SAS strejk 2022. Foto: Chris Andersson/ Ali Lorestani/TT

Hur länge kommer SAS-piloternas strejk pågå, och finns det några nya uppdateringar om läget? Här har Nyheter24 har samlat senaste nytt.


Läs mer

Måndagen 4 juli bekräftade omkring 900 piloter på SAS att de går ut i strejk, efter flera veckors förhandlingar mellan flygbolaget och fackförbunden.

– Det här är riktigt, riktigt dåliga nyheter. Vi är förkrossade, sa SAS vd Anko van der Werff om beskedet.

Flygbolaget har själva sagt att den pågående strejken påverkar uppemot 30 000 resenärer – varje dag. 

Det viner kaos- och konkursvindar runt SAS, men privatekonomin för vd:n är desto mer stabil. Här kan du läsa mer om Anko van der Werffs lön och stora förmögenhet.

Anko van der Werff. Foto: Chris Anderson/TT

SAS strejk 2022: Hur länge kommer piloterna strejka?

När SAS piloter gick ut i strejk 2019 tog det sju dagar innan parterna kom överens och protesten avslutades. 

Men tack vare dotterbolagen SAS Link och SAS Connect kan en del flighter fortfarande gå som planerat den här gången, vilket skulle kunna göra flygbolaget starkare i sin förhandling. Å andra sidan kliver man in i dialogen med betydligt sämre ekonomi än sist, vilket skulle kunna göra SAS mer pressade. 

Enligt DN:s ekonomireporter Andreas Lindberg går det i nuläget inte att svara på hur länge SAS-strejken kommer pågå.

"Det kan handla om timmar, dagar eller veckor. Allting hänger på när parterna lyckas komma överens och de har hittills varit fåordiga om vad det är som kärvar i förhandlingsrummet".

Men vad är egentligen senaste nytt i SAS strejk 2022 – finns det några uppdateringar om läget?

Markpersonalen på SAS drabbas av strejken: "Kroknar"

I onsdags nåddes vi av nyheten att även kabinpersonal och markpersonal, som inte är en del av den pågående strejken, har fått det tuffare sedan protesten inleddes.

– Jag kan säga att det är otroligt tungt för markpersonalen. De börjar krokna nu. Det kan jag säga utan att överdriva, säger Martin Johansson, fackligt ordförande för markpersonalen på Arlanda, till SVT.

Enligt honom har Swedavia nämnt september som ett rimligt mål för när "kaoset på flygplatsen" väntas vara över, men Johansson är orolig för hur personalen kommer må om problemen kvarstår så länge.

Foto: Johan Nilsson/TT

Dealen: Strandade SAS-resenärer kommer flygas hem

Under veckan har SAS och fackförbunden gjort framsteg på charterfronten. Till helgen riskerar nämligen tusentals charterresenärer att bli strandade på resmålet, när SAS-flighten de skulle rest hem med plötsligt inte går.

Under torsdagseftermiddagen kom SAS och de strejkande piloterna överens om att börja flyga hem dem. Detta efter att SAS på nytt ställt pilotfacken frågan om inte charterresorna kan exkluderas från strejken. 

– Vi har begärt undantag från chartern redan från början, vilket är rimligt att man får. Charterresenärer har jättesvårt att boka om sina resor och blir strandade. Det sa piloterna nej till. Nu har de gått med på att flyga ned med tomma plan och flyga hem passagerarna, säger Karin Nyman, kommunikationschef på SAS, till SVT.

Är du strandad på resmålet efter SAS strejk? Det här ska du INTE göra.

Efter SAS-strejken 2022: Nu sker sympatiprotester i Danmark

Natten till torsdag gick omkring 200 danska flygmekaniker ut i sympatistrejk med SAS-piloterna. Enligt SAS kommer de strejkande mekanikerna inte påverka de flygningar som fortfarande genomförs – eller servandet av de plan som redan är i luften. 

Till TT beskriver Nyman den danska sympatistrejken som ett hinder, inte minst nu när man enats med piloterna om att börja flyga hem charterresenärer.

– Nu väntar vi på Dansk Metal, vi har ringt, mejlat och sms:at dem för att få ett besked. De måste göra ett undantag från sin strejk för att det ska kunna ske. Planen står parkerade och det behövs underhåll innan de kan flyga.

Per torsdag förmiddag var ingen liknande sympatistrejk planerad i Sverige.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.