Pass på! Inom kort höjer Systembolaget sina priser
Pass på! Inom kort höjer Systembolaget sina priser - Foto: Geir Olsen/Christine Olsson/TT​​​​

Då blir det dyrare att handla på Systembolaget

Att inflationen rusar har hittills inte märkts så tydligt på Systembolagets priser, men under 2022 räknar de med att behöva höja priserna med flera procent. Faktum är att en av prisökningarna bara är runt hörnet.


En färsk mätning från Statistiska centralbyrån, SCB, visar att inflationen i juni landade på 8,5 procent. De nya siffrorna innebär att inflationstakten är den högsta sedan juli 1991, vilket också visar en uppgång med 1,2 procent jämfört med maj. 

– Prishöjningar på livsmedel, el och drivmedel var det som påverkade inflationen mest, säger Sofie Öhman, prisstatistiker på SCB, i ett pressmeddelande

Här kan du läsa mer om varorna som skenat mest i pris när inflationen rusar.

Då blir det dyrare att handla på Systemet

Priserna på alkohol har stått relativt oberörda av såväl pandemi som inflation. Nya siffror från SCB visar att priserna ökat knappt två procent under det senaste året.

Till P4 Jönköping berättar Emelie Westrup, kategorichef på Systembolagets inköpsavdelning, att det finns tydliga regler kring när man gör förändringar i priserna:

– Vi har fasta tidsperioder för prisändringar som är två gånger om året för vårt fasta sortiment. 

Den senaste prisändringsperioden ägde rum i juni och kommer ge genomslag i butik den första september. Då blir det två procent dyrare att handla på Systembolaget.

Kommer priserna på Systembolaget öka mer?

Men hur säkra kan Systembolaget vara på att höjningen inte kommer bli mer än så, när inflationen ligger så pass högt?

Enligt Westrup finns det i ingen anledning att oroa för svidande överraskningar på Systemet i nuläget.

– Vi jämför ju med våra siffror och då ser vi ju att prishöjningen för 2022 blir strax över tre procent på totalen, men från och med första september blir det strax under två procent, säger hon till P4 Jönköping.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!