En 14-årig flicka miste livet efter en olycka i Cobra på Tivoli Friheden i Danmark.
En 14-årig flicka miste livet efter en olycka i Cobra på Tivoli Friheden i Danmark. - Foto: Christine Olsson/TT och Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix/TT

Efter dödsolyckan i Danmark – så är säkerheten på svenska nöjesparker

En 14-årig flicka avled under torsdagen i en olycka på danska Tivoli Friheden i Århus. Men hur säkra är egentligen attraktionerna på svenska nöjesparker? Och hur görs kontrollerna?


Vid 12.50-tiden på torsdagen mottog danska polisen en anmälan om en olycka som skett i Tivoli Frihedens åkattraktion Cobra i Århus. Flera personer hade klämts fast i attraktionen, efter att en av vagnarna uppges ha spårat ur.

Senare under dagen meddelade polisen att en 14-årig flicka från Köpenhamn hade mist livet i olyckan. 

Här kan du läsa mer om olyckan vid Tivoli Friheden i Danmark.

Efter olyckan i Danmark – hur säkra är svenska nöjesparker?

Men hur ser det egentligen säkerheten ut i svenska nöjesparker? Det berättar Annika Troselius, informationschef på Park and Resorts med nöjesparker i Sverige som bland annat ansvarar för Gröna Lund och Kolmården i Sverige, när hon medverkar i TV4:s Nyhetsmorgon.

Troselius förklarar att de inte har några liknande attraktioner från den aktuella tillverkaren i sina parker, och berättar att det görs besiktningar av parkernas attraktionerna inför säsongsöppnandet,

– Jag vill poängtera att säkerheten är det absolut viktigaste för oss. Först och främst måste vi få tillstånd att öppna varje år och inför det gör vi kontroller med en oberoende besiktningsman som noggrant går igenom alla attraktioner. 

Hon berättar även att deras egna tekniker gör kontroller på attraktionerna dagligen inför öppning.

Så kontrolleras säkerheten på svenska nöjesparker

När man hör om attraktioner som plötsligt stannar eller liknande, är det ofta en indikation på att säkerhetssystemen fungerar som de ska. 

– Alla säkerhetssystem är väldigt omfattande och ofta datoriserade, och de är väldigt känsliga. Så fort det är något som inte är som det ska, att berg- och dalbanan går fortare för att det blåser eller regnar, då slår de här säkerhetssystemen till, förklarar Troselius i Nyhetsmorgon. 

Inte första olyckan i attraktionen Cobra 

Det är inte första gången som en olycka inträffar i attraktionen Cobra på Tivoli Friheden. Under 2008 skadades fyra personer i en olycka i berg- och dalbanan, enligt Extrabladet.

Troselius menar att man har noggranna efterkontroller om det skulle ske komplikationer med en attraktion.

– Är det något som inte står rätt till stänger man omedelbart av en attraktion. Teknikerna går igenom den, och man provkör den alltid flera gånger innan man öppnar en attraktion igen, säger Annika Troselius i Nyhetsmorgon

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!