Hur varmt får det vara på arbetsplatsen egentligen?
Hur varmt får det vara på arbetsplatsen egentligen? - Foto: Matt Dunham/TT/Stella Pictures

Så varmt får det vara på jobbet – då har du rätt att lämna

Värmen ligger som ett töcken över Sverige och många spenderar de varmaste timmarna på arbetsplatsen. Men hur varmt får det egentligen vara på jobbet, och när är arbetsgivaren skyldig att gripa in? Vi vet!


Europa står i lågor till följd av en aggressiv värmebölja, och på flera håll kämpar brandmän och lokalbor med att hindra lågorna från att sluka skog och boenden.

Storbritannien slog sitt värmerekord under tisdagen – och under torsdagen befarar SMHI att detsamma kan hända i Sverige idag. Det nuvarande värmerekordet ligger på 38 grader och uppmättes senast 1947 i Målilla. 

Här kan du läsa mer om extremhettan i Europa och Sverige.

Hur varmt får det vara på jobbet?

Värmerekord eller inte – torsdagen är riktigt het på flera håll i Sverige. För de många semesterfirarna kan man med enkelhet fly undan oönskad sol och värme, men desto svårare är det för de som fortfarande jobbar. 

Vad finns det egentligen för regler kring temperaturer på arbetsplatser, och vad är din arbetsgivare skyldig att bistå med när värmeböljan drar över landet?

Ja, huvudregeln är att arbete ska planläggas och anordnas så att det kan utföras i en sund och säker miljö, enligt Arbetsmiljölagen. 

Till Nyheter24 berättar Fredrik Haux, klimatexpert på Arbetsmijöverket, att det finns vissa regler som gäller för inomhusmiljöer som skolor, förskolor och kontor, där arbetet i huvudsak sker lugnt och stillasittande.

– I allmänna råd sägs att om temperaturen sommartid överskrider 26 grader varaktigt bör arbetsgivare kontrollera om något kan göras för att sänka temperaturen. Det kan till exempel vara luftkonditionering, fjärrkyla, markiser eller persienner för fönstren, att ventilera och vädra lokalerna nattetid när det är svalare ute, för att få ner temperaturen några grader, säger han till Nyheter24.

Arbetstagaren bör dessutom anpassa sin klädsel utefter vädret, ta lämpliga pauser och se till att dricka mycket vatten.

Jag jobbar utomhus i värmen – vad gäller?

Men sedan finns det såklart de som jobbar utomhus i värmen, där temperaturen inte kan regleras av arbetsgivaren på samma sätt. 

Då är det desto viktigare att arbetsgivaren gör en ordentlig riskanalys så att medarbetarna kan jobba utan att utsättas för hälsofarliga risker.

– Annars är grundtanken att det går att arbeta i många olika branscher även vid högre temperaturer, men det är viktigt att ta regelbundna pauser för att svalka av sig på ett svalare ställe. Det kan vara annan lokal eller utomhus i skuggan där det fläktar, säger Fredrik Haux och fortsätter:

– Det är också viktigt att inte ta ut sig utan att anpassa takten. Att dricka vatten regelbundet är mycket viktigt för att inte bli uttorkad, vilket kan vara en hälsorisk.

Har jag rätt att lämna min arbetsplats om det är för varmt?

Om man inte får gehör från sin arbetsgivare när man påpekar att det är för varmt på jobbet hamnar man genast i en knivig sits. Fredrik Haux påpekar att det sällan är en hälsorisk för friska personer att arbeta i värme, även om det såklart kan påverka komfort och arbetsprestation.

– Men man ska alltid tala med sin arbetsgivare för att komma överens om vad man ska göra. Är det en risk för hälsan ska man inte arbeta. Värmetålighet är individuellt och det som är okej för en person kan vara för varmt för en annan, säger han till Nyheter24.

Upplever man som arbetstagare en risk för hälsa och liv rekommenderar Fredrik Haux att man ska vända sig till sitt skyddsombud. De kan tillfälligt stoppa arbetet om det bedöms nödvändigt. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!